Zalm uit de oven met mango salade

Perfect (rosé) gegaarde zalm is iets waar je mij in de nacht voor wakker mag maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je de zalm precies op het juiste moment uit de oven haalt? Daar kan je een DOT perfect bij gebruiken. Dit is een digitale oven thermometer die de oven mee in kan. Zo kan je een alarm zetten op de juiste temperatuur en zo heb je dus de perfecte zalm. Zalm uit de oven met mango salade is echt een ladylike gerecht, waar je je vingers bij aflikt!

DOT is een digitale oven thermometer

Deze digitale oven thermometer is een fijne thermometer die de juiste temperatuur en de ingestelde temperatuur weergeeft. Deze meter is makkelijk te gebruiken en de sonde (waarmee je in het eten prikt) heeft een lang draad en de thermometer zelf blijft buiten de oven. Heb je de juiste temperatuur bereikt? Dan gaat de DOT piepen en gaat het display knipperen. Deze thermometer is trouwens ook ideaal om te gebruiken bij de BBQ, professionele keuken of in een grote drukke ruimte. Mooi wit van kleur, dus voor mij echt een aanwinst in de keuken!

Recept zalm uit de oven met mango salade

Bereidingstijd: +/- 40 minuten

2/3 personen

Ingrediënten

 • 1 zalmmoot met huid (ongeveer 500 gram)
 • Biologische citroen
  Salade
 • 1 komkommer
 • 1 winterpeen
 • grote scheut natuurazijn
 • 3 eetlepels honing of agave siroop
  Marinade voor de zalm
 • 2 eetlepels bruine bastard suiker
 • 3 eetlepels Whisky

Benodigdheden

 • Oven of BBQ
 • Handrasp
 • Kaasschaaf
 • DOT – Digitale oven thermopeter
   
zalm uit de oven

Zalm uit de oven met DOT

Bereidingswijze zalm uit de oven met mango salade

 1.  Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg de zalmmoot op de huidkant in een ovenschaal. Meng de bruine bastardsuiker met de whisky tot het een mengsel is geworden en bedek de gehele zalm hiermee. Smeer even met je handen in zodat de gehele zalmmoot is bedekt. Daarna rasp je een ½ biologische citroen over de zalm heen. 
  2. Als de oven voorverwarmt is zet je de ovenschaal in de oven en prik er met de sonde (DOT) in. Zet het alarm op 45 graden en doe de oven dicht. Het alarm zal afgaan als de zalm perfect is gegaard.
  3. Was de komkommer en de winterpeen. Gebruik vervolgens de kaasschaaf om lange slierten van deze twee groenten te schaven. Doe dit vervolgens ook met de mango, of snijdt de mango in dunne reepjes en meng met de groenten.
  4. Schenk hier vervolgens een flinke scheut van de azijn overheen, zodat het een beetje onder staat en voeg hier de honing/agavesiroop aan toe. Meng het geheel en breng op smaak met wat citroenrasp, peper en zout. Als je het lekker vind voeg je nog wat citroensap toe aan het geheel, voor dat extra zuurtje. Dek af en zet in de koelkast.
  5. Haal de zalm uit de oven en snijd of pluk vervolgens de zalm en verdeel over je salade. (De huid is eetbaar maar niet aan te raden). Hemels!!

TIP: Heb je de salade over? Bewaar het lekker, naarmate de zuren in de groente trekken hoe lekkerder het wordt!

Wil jij ook je zalm of je vlees perfect garen met de Digitatle Oven Meter? Ga dan naar de website!
Nog meer lekkere inspiratie met zalm? Maak dan eens de Italiaanse zalm op de BBQ van grillfun.nl