Pompoen – aardpeer soep met pesto en citroen crostini

Pompoen – aardpeer soep met pesto en citroen crostini

Een lekker herfst, maar ook feestelijk soep recept. Het is vegetarisch, makkelijk te maken en verrukkelijk! Aardpeer en pompoen zijn in het najaar echt mijn favorieten. Vooral als je ze even roostert in de oven krijgen ze allebei een heerlijke smaak. Het gerecht kan je lekker op smaak brengen met gepofte knoflook en biologisch kruidenzout. Als je wil kan je de deze soep serveren in kleine pompoenen met de feestdagen is dat vooral een leuk gezicht! Deze soep is naast erg lekker ook super gezond! Serveer er zelfgemaakte crostini’s bij met een lekkere pesto.

Tip: rooster de pompoenen op je BBQ/Big Green Egg. Zie hieronder het pompoen aardpeer maaltijdsoep recept.
Serveer de soep in uitgeholde pompoenen in plaats van kommen, helemaal leuk met de feestdagen!

 

Pompoen & aardpeer soep

Dat de pompoen zich overal laat zien in het najaar was je vast al bekend, maar wist je dat dit ook het aardpeer seizoen is? Wellicht ken je deze bijzondere groenten al, maar het wordt steeds bekender en ik snap wel waarom! Aardpeer is een wintergroente en heeft een uitgesproken en verslavend lekkere smaak. Je kan het op allerlei manieren bereiden. De aardpeer ook wel topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalem artisjok genoemd is een plantensoort. Qua uiterlijk lijken het net grote kurkuma wortels. Verse aardperen zijn zelfs rauw te eten, ook leuk als carpaccio (geschild)! Je kan ze in dit seizoen in allerlei winkels vinden, ik heb ze bij Ekoplaza gehaald.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers

Pompoen & aardpeer soep met pesto crostini

Gang Hoofdgerecht, Soep
Keuken Italiaans
Trefwoord gerechten met citroen recepten met citroen, makkelijke soep, soep gerechten, vegetariche recepten
Totale tijd 45 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • soeppan
  • citruspers
  • staafmixer
  • Handrasp
  • ovenschaal
  • oven
  • bakplaat
INGREDIËNTEN
  • 3 kleine ronde biologische pompoenen
  • 5-6 aardperen
  • 0,75 l biologische groente bouillon
  • Herbamare Kruidenzout
  • créme fraiche
  • verse kruiden zoals basilicum
  • 4 eetlepels pesto *zelf maken (klik hier!)
  • 1 knoflookteen
  • 1 biologische citroen (sap & zeste)
  • stokbrood (zuurdesem is het lekkersteTip: vleugje rode peper *Voeg dit naar smaak toe)
  • 2 centimeter geschilde gember
BEREIDING
  • Verwarm als eerste de oven voor op 200 celcius grill stand.
Pompoensoep
  • Pak 1 van de 3 kleine pompoenen, snijd deze doormidden en verwijder de zaden en draden in gelijk blokken van ongeveer 1 bij 1 centimeter en leg deze in een ovenschaal. Let op je kan dus de buitenkant van de pompoen er aan kan laten. Schil nu de aardpeertjes en snijd in gelijk stukken en doe in de ovenschaal erbij. Leg ook op bak papier de 2 gehele andere pompoenen.
    Let op: je zet dus 2 (kleine) pompoenen in zijn geheel in de oven (deze lepel je uit en serveer je de soep in). Én een ovenschaal met de pompoenblokjes.
  • Sprenkel er wat olijfolie overheen en strooi er peper en kruidenzout over. Leg er een hele knoflook teen (met schil) in de ovenschaal bij. 
  • Hussel de pompoen blokjes door elkaar. Zet nu de ovenschaal met pompoen, aardpeer en knoflook voor 30 minuten in de oven. 
  • Haal de 2 hele pompoenen ook uit de oven, snijd het kapje er af en lepel ze uit. Gooi de pompoen pitten weg en lepel het pompoen vruchtvlees eruit. 
  • Pak een soeppan doe de uitgeholde pompoen vruchtvlees erbij en rasp nu de (geschilde) gember (bijvoorbeeld met een handrasp).
  • Zet nu een soeppan met wat olie op middelhoog vuur en voeg hier de in de oven gegaarde pompoen, de aardpeer, het zout, de pepers en aan toe. Druk de gepofte knoflookteen uit en doe de pulp in de pan erbij. Voeg vervolgens de groente bouillon toe en laat alles 15 minuten pruttelen.
  • Voeg nu het verse citroensap toe en gebruik een staafmixer om er een gladde soep van te maken. Vul de twee uitgeholde pompoenen met de soep. Doe er een klontje crème fraîche in en wat pesto voor extra smaak! Erg lekker op je crostini.
Citroen crostini's
  • Snijd het stokbrood in dunne plakken, smeer ze in met wat olijfolie en besprenkel er wat citroenzeste overheen. Leg ze voor ongeveer 8 minuten in de nog warme oven (+/- 200 graden), haal ze eruit als ze goudbruin zijn. 

Recepten met citroen

Ben jij net zoals ik gek op recepten met citroen en pompoen, zoals deze pompoen maaltijdsoep?
Maak dan eens:



#Samenwerking Herbamare Kruidenzout

Pompoen & aardpeer soep
Pompoen & aardpeer soep

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte