Spicy pompoensoep met citroencroutons

Deze pompoensoep- voor mij de allerlekkerste- staat helemaal in de teken van de herfst, de tijd van het jaar waarin we massaal overstappen naar warme maaltijden met oneindig veel pompoen variaties. De soep heeft een volle en hartige pompoensmaak, en door de frisheid van de citroen, het licht pittige van de peper en het krokante van de citroencroutons. Is het een ware smaaksensatie. Bovendien in de soep makkelijk te maken. Geen liefhebber van pittig eten? Zonder de peper is hij ook erg lekker! Zie hieronder mijn spicy pompoensoep met citroencroutons recept, ook terug te zien in het herfst hoofdstuk mijn kookboek

Pompoen brengt mensen samen tijdens de herfst

Spicy pompoensoep

Pompoenen heb je in allerlei kleuren en maten! In het herfst nummer Lekker (w)eten van Ekoplaza vind je dit recept trouwens ook terug. Je kan er in dit recept voor kiezen om een flespompoen of juist een ronde pompoen te gebruiken. Ze geven beiden een andere smaak, maar niet minder lekker.

Print

Spicy Pompoensoep met citroencroutons

Pompoensoep met citroen croutons
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: +/- 1 uur
  • Diet: Vegan
Scale

Ingredients

  • 1 fles of ronde pompoen (ca. 500 gram)
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 tl gerookt zout
  • 300 g vleestomaten *coeur de boeuf
  • 12 habanero- of madame jeanette pepers *Voeg dit naar smaak toe
  • 2 g verse gember
  • 1 l groente bouillon 
  • 1 biologische citroen (sap & zeste)
  • 2 zuurdesemboterhammen
  • 1 el honing

Benodigdheden

  • soeppan 
  • citruspers
  • handrasp
  • ovenschaal
  • oven 
  • bakplaat

Instructions

  1. Verwarm als eerste de oven voor op 200 celcius grill stand.

    Pompoensoep

  2. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden en draden en snijd de pompoen in blokjes en leg deze in een ovenschaal Sprenkel er wat olijfolie overheen en strooi er peper en zout over. 
  3. Hussel het geheel door elkaar. Zet nu de pompoen voor 30 minuten in de oven. Laat de oven aanstaan voor de croutons. 
  4. Snijd de tomaten in blokjes. Verwijder daarna de pitjes uit de pepers en snijd ze in ringetjes. Rasp nu de gember (bijvoorbeeld met een handrasp).
  5. Zet nu een soeppan met wat olie op middelhoog vuur en voeg hier de in de oven gegaarde pompoen, de tomaten, het zout, de pepers en gember aan toe. Voeg vervolgens de groente bouillon toe en laat alles 15 minuten pruttelen.
  6. Voeg nu het verse citroensap toe.

    Citroencroutons

  7. Snijd de boterhammen in blokjes van 1 bij 1 centimeter (dit is ook met de korstjes). Leg de croutons op de bakplaat, strooi er olijfolie, zout en de citroenzeste over.
  8. Hussel even en rooster de croutons 7 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn geworden. 
  9. Maak nu met behulp van de staafmixer een romige soep van de pompoen. Breng hem op smaak met kruidenzout, peper en, voor de zoetekauw, wat honing. 

Recepten met biologische citroen

Ben jij net zoals ik helemaal weg van recepten met biologische citroen en pompoen? Superlekker en makkelijk te maken, daarnaast zijn pompoen en citroen ook erg gezond. Maak dan bijvoorbeeld eens: