Ingemaakte rode ui & mango met citroen ‘tafelzuur’

Groenten, fruit én uien inmaken is een hobby van mij! Ik vind het heerlijk om een frisse bite bij allerlei gerechten te serveren. Het is verfrissend, lekker en ook nog eens gezond. In veel keukens serveren ze een eigen soort van ‘tafelzuur’. Wij kennen allemaal de hemelse tafelzuren, denk dan bijvoorbeeld aan de augurken van Kesbeke. Heerlijk! Lekker op smaak gebracht met Herbamare Kruidenzout. Deze keer ben ik met ingemaakte rode ui, mango & citroen aan de slag gegaan. Citroen gebruik in dit recept vooral om ze ‘in te maken’ en een frisse twist te geven. De rode uien krijgen door het zuur een prachtige roze/paarse kleur, hierdoor ziet je gerecht er gelijk een stuk feestelijker uit. Zie hieronder het recept!

Door het zuur krijgt de rode ui een mooie roze gloed, serveer het o.a. bij de BBQ/EGG!

Ingemaakte rode ui

Je kan eindeloos variëren met inmaken. Het is eigenlijk een heel traditionele manier van ‘bewaren’ ook wel conserveren genoemd. Je ziet trouwens ook 4 (seizoensgebonden) weckpotten gevuld met groenten, fruit, kruiden & specerijen terugkomen in mijn kookboek. Het is namelijk (bijna) overal lekker in en wij hebben standaard wat ‘tafelzuur’ in huis. Onlangs heb ik ook ingemaakte paprika & komkommer met het verslavend lekkere Biologische kruidenzout van Herbamare gemaakt.

Print

Ingemaakte rode ui & mango met citroen

ingemaakte rode ui mango met citroenen recept
  • Author: Jadis Schreuder
  • Prep Time: een paar uur tot een dag
  • Total Time: 10 minuten + intrek tijd
  • Diet: Vegan
Scale

Ingredients

  • 5 rode uien *in dunne ringen gesneden 
  • 1 mango *in dunne plakken gesneden 
  • +/- 100 ml natuur azijn
  • +/- 50 ml water
  • 3 el (witte basterd) suiker
  • 1 a 2 theelepels Herbamare biologisch kruidenzout
  • 1 biologische citroen (+/- 50 ml citroensap van ongeveer 1 citroen)
  • zwarte peper
  • 1 eetlepel van je lekkerste extra vergine olijfolie
  • 3 piment korrels

Nodig:

  • weckpot van ongeveer 1 liter
  • handrasp of zesteur

Instructions

  1. Gebruik als eerste een dunschiller om de mango te schillen, snijd vervolgend dunne en smalle plakken van de mango en doe in de weckpot. Verwijder vervolgens de schillen van de rode uien en snijd in dunne ringen. Doe dit in de weckpot erbij. 
  2. Je kan ervoor kiezen om van alles aan deze ingemaakte rode ui & mango toe te voegen maar ik houd nou eenmaal van eenvoud. Voor dit recept heb je simpelweg maar een paar ingrediënten nodig.
  3. Doe 100 ml azijn, 50 ml water, 3 el (biologische kristal) suiker, +/- 50 ml citroensap, kruidenzout (naar smaak), piment korrels en olijfolie  in een steelpannetje en verwarm kort, laat afkoelen en giet in de weckpot erbij. 
  4. Gebruik een zesteur of handrasp om de zeste (schil) van de citroen af te halen en bij de pickles te doen. Het is belangrijk data de uien en mango net onder ‘water’ staat (zo niet voeg je nog een heel klein beetje water en zuur toe).
  5. Meng dit goed door elkaar en doe het in een weckpot (afgesloten pot/bak) en laat voor een optimaal smaak resultaat dit minimaal een paar uur tot 1 nachtje in de koelkast staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken en het suiker oplost. Laat overigens ook in de koelkast staan.
  6. Breng alles op smaak met (versgemalen) zwarte peper. Doe voor een extra ‘frisse’ smaak en omdat het oog ook wat wil nog een plakje citroen in de weckpot erbij. 

Keywords: wecken, inmaken, ingemaakte rode ui, citroen recepten, gerechten met citroen, tafelzuur

Bewaar tip: ongeveer een maand in de koelkast!

Gerechten met citroen

Ben jij net zoals ik heemaal weg van recepten zoals deze ingemaakte rode ui met mango & citroen? Sla dan deze afbeelding van het ingemaakte recept op in een van je Pinterest borden.

#Samenwerking met Herbamare Kruidenzout van A.Vogel.