Zalm in sojasaus, gember & citroen

Zalm heeft iets magisch als je het op een lage temperatuur laat garen in de oven. De eiwitten stollen langzaam waardoor het een boterzacht en malse smaak krijgt. Ze zeggen ook wel meten = weten dus gebruik hierbij een handige Thermapen en/of digitale oven thermometer. Zalm in soja saus, gember & citroen is een verslavend lekker bijgerecht! Gemaakt met mijn favoriet gember drankje Gimber, waar ik al veel recepten mee gemaakt heb! Zie hieronder het recept.

Zalm in sojasaus

Voor het het geweldige merk Gimber leerde kennen kookte ik veel met gembersiroop, een plakkerig zoet – licht scherpe siroop waar je heerlijk mee kan koken. Maar met Gimber is het allemaal nog even net iets lekkerder!! Zo maakte ik voorheen dus zalm in sojasaus, gember(siroop) en citroen in de oven. Het zoet en hartige van de sojasaus met het licht scherpe van de Gimber en het frisse van de citroen komt heel mooi samen in de deze zalm marinade! Je zal net zoals ik je vingers erbij aflikken! Zo is de zalm trouwens ook lekker trouwens op de EGG of barbecue.

Print

Zalm in sojasaus, gember & citroen

zalm in sojasaus met gember en citroen
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 25 Minuten
Scale

Ingredients

  • 1 stuk zalm zonder huid van ongeveer 500 gram (visboer)
  • 2 eetlepels Gimber (bestel hier of haal bij je lokale delicatesse winkel)
  • 4 eetlepels sojasaus Tomasu (dit is de lekkerste!)
  • 1 biologische citroen
  • 3 kleine snack komkommers
  • theelepel kruidenzout en een beetje versgemalen peper

Nodig

  • handrasp
  • oven
  • ovenschaal
  • Thermapen of een digitale oven thermometer

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht
  2. Pak een ovenschaal en leg hier de zalm in, verdeel de 4 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels Gimber, en knijp er er een halve citroen over uit. Pak de ovenschaal op en beweeg even naar rechts en naar links zodat de zalm mooi bedekt is met de smaken.
  3. Prik de digitale oven thermometer in de zalm, heb je deze niet gebruik dan na 15 minuten de Thermapen om de temperatuur te meten. Het is namelijk belangrijk dat de zalm een kerntemperatuur van 50 graden heeft. Dan is hij net gegaard en nog prachtig rosé van binnen is.
  4. Snijd ondertussen de komkommer in dunne plakjes met een mes of met een kaasschaaf bijvoorbeeld en doe dit in een bakje. Knijp een halve citroen eroverheen uit, een paar extra vergine olijfolie druppeltjes en breng op smaak met wat kruidenzout en/of peper en zout.
  5. Haal de zalm uit de oven en verdeel nog wat citroen zest (schil) over heen en serveren maar!

Tip heb je geen Thermapen of digitale oven thermometer? Dan zou de zalm ongeveer naar 22 minuten goed moeten zijn. Of bestel hem hier!

Zalm recepten

Op zoek naar nog meer inspiratie met zalm én Gimber? Maak dan eens zalm Ceviche met passievrucht, Gimber en citroen!

#samenwerking met Gimber