Zalm gemarineerd in rode biet, appel & limoncello

Een feestelijk recept met rijke smaken. Eigenlijk heeft dit recept maar weinig ingrediënten, maar de ingrediënten die erin zitten zijn van hoge kwaliteit. Dat maakt de Italiaanse keuken ook zo bijzonder. De appels die ik in dit recept gebruikt heb zijn biologisch en komen uit Zuid-Tirol, Noord-Italië. Vorig jaar ben ik in dit prachtige gebied geweest De producten uit dit gebied staan bekend om hun hoogwaardige kwaliteit. Naast appels wordt er in Zuid-Tirol ook bijzondere spek, kaas en wijn geproduceerd.! . Binnenkort deel ik een recept met de andere producten. Zie hieronder het zalm gemarineerd in rode biet, appel & limoncello recept.

zalm gemarineerd in rode biet met appel en limoncello

Zalm gemarineerd in rode biet met appel en limoncello

Zuid-Tiroolse appels

Südtiroler Apfel BGA wordt sinds 2005 door de EU erkend als een beschermde geografische aanduiding.De appels uit uit Zuid-Tirol zijn stuk voor stuk geweldig lekker en hebben een eigen smaak. Dit komt vooral door de omstandigheden waarin de appels worden gekweekt. Zuid-Tirol heeft gemiddeld 300 dagen zon per jaar, veel regen in de lente en over het algemeen een milde zomer en herfst. Hierdoor biedt de regio ideale voorwaarden voor appel groei op hoogtes tot 1.000 meter. Dit unieke klimaat, in combinatie met gecontroleerde, natuurlijke gecertificeerde biologische teelt, geeft Zuid-Tiroolse appels zijn typische sappige, knapperige kwaliteit. Wist je dat er 13 appelsoorten met het BGA-zegel uit dit gebied komen? In dit recept heb ik de groene Granny Smith gebruikt, licht zoet en een frisse nasmaak. 

Hieronder een paar appelrassen die je vast wel kent:

  • Elstar
  • Fuji
  • Gala
  • Golden Delicious
  • Granny Smith
  • Jonagold
  • Red Delicious 
Print

Zalm gemarineerd in rode biet, appel & limoncello

zalm gemarineerd in rode biet met appel en limoncello
  • Author: Jadis Schreuder
  • Prep Time: 1/2 dag
  • Total Time: 4 uur en 20 minuten
Scale

Ingredients

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram zalm (zonder huid)
  • 1 Granny smith appels
  • 1 biologische citroen
  • 50 ml zachte geitenkaas of creme fraiche
  • 4 eetlepels limoncello
  • 2 gekookte rode bieten
  • 1 theelepel kruidenzout
  • eetlepel zoutvlokken

Benodigdheden

  • bak
  • koelkast
  • handrasp

Instructions

  1. Snijd de gekookte bieten in grove stukken en gebruik de staafmixer om het fijn te malen. Voeg hier 2 eetlepels limoncello aan toe. 
  2. Leg de zalm in een schaal en strooi hier de eetlepel zoutvlokken overheen en wat versgemalen peper. 
  3. Roer even en verdeel het rode biet mengsel rijkelijk over de zalm. Totdat je de zalm eigenlijk niet meer ziet. Zet hier dan een ander schaal op, zodat de biet goed in de zalm trekt. Hierdoor krijg je een prachtige kleur.
  4. Zet minimaal een nacht afgedekt in de koelkast.
  5. Meng ondertussen de geitenkaas of creme fraiche met de 2 eetlepels Limoncello, roer even en doe dit in een spuitzak of spuitfles. Zo kan je het gerecht mooi feestelijk opmaken.
  6. Snijd de appel in 4 gelijke stukken, zodat je alleen maar het klokhuis overhoudt. Gooi het klokhuis weg en leg de appel stukken op de platte kant. Snijd nu met een koksmes hele dunne plakjes van de appel. Doe dit in een bak en doe daar een eetlepel citroensap bij. 
  7. Hussel even zodat alle appel stukjes bedekt zijn met wat citroensap. Dit zorgt er voor dat de appel niet snel verkleurd. 
  8. Snijd de zalm in dunne plakken en verdeel over de 4 borden, leg de appel bij de zalm. Gebruik de spuitzak/fles om overal 6 toefjes op de zalm te doen. 
  9. Gebruik de handrasp om de citroenzeste over de gerechten te verdelen.
  10. Strooi als laatst nog wat cress naar keuze over het voorgerecht.

Serveertip: lekker met een crostini en bijvoorbeeld een glaasje Limoncello!

Keywords: graved lax, zalm recepten, recepten met zalm, citroen recepten, gezonde recepten, makkelijke recepten, mooie recepten, gezonde recepten

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

# In samenwerking met Zuid-Tirol