Zalm gemarineerd in rode biet, appel & limoncello

Zalm gemarineerd in rode biet, appel & limoncello

Een feestelijk recept met rijke smaken. Eigenlijk heeft dit recept maar weinig ingrediënten, maar de producten die erin zitten zijn van hoge kwaliteit. Dat maakt de Italiaanse keuken ook zo bijzonder! De appels die ik in dit recept gebruikt heb zijn biologisch en komen uit Zuid-Tirol, Noord-Italië.

Zalm gemarineerd in rode biet, appel en limoncello

Vorig jaar ben ik in dit prachtige gebied geweest De producten uit dit gebied staan bekend om hun hoogwaardige kwaliteit. Naast appels wordt er in Zuid-Tirol ook bijzondere spek, kaas en wijn geproduceerd.! . Binnenkort deel ik een recept met de andere producten. Zie hieronder het zalm gemarineerd in rode biet, appel & limoncello recept.

 

Zuid-Tiroolse appels

Südtiroler Apfel BGA wordt sinds 2005 door de EU erkend als een beschermde geografische aanduiding.De appels uit uit Zuid-Tirol zijn stuk voor stuk geweldig lekker en hebben een eigen smaak. Dit komt vooral door de omstandigheden waarin de appels worden gekweekt. Zuid-Tirol heeft gemiddeld 300 dagen zon per jaar, veel regen in de lente en over het algemeen een milde zomer en herfst. Hierdoor biedt de regio ideale voorwaarden voor appel groei op hoogtes tot 1.000 meter. Dit unieke klimaat, in combinatie met gecontroleerde, natuurlijke gecertificeerde biologische teelt, geeft Zuid-Tiroolse appels zijn typische sappige, knapperige kwaliteit. Wist je dat er 13 appelsoorten met het BGA-zegel uit dit gebied komen? In dit recept heb ik de groene Granny Smith gebruikt, licht zoet en een frisse nasmaak. 

Appelsoorten

Hieronder een paar appelrassen die je vast wel kent:

  • Elstar
  • Fuji
  • Gala
  • Golden Delicious
  • Granny Smith
  • Jonagold
  • Red Delicious 

 

Serveertip: lekker met een crostini en bijvoorbeeld een glaasje Limoncello!

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

# In samenwerking met Zuid-Tirol

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Zalm gemarineerd in rode biet met appel en limoncello

Zalm gemarineerd in rode biet, appel & limoncello

Gang Voorgerecht
Keuken The Lemon Kitchen
Trefwoord gerechten met zalm, gezonde recepten, vis recepten
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • bak
  • Koelkast
  • Handrasp
INGREDIËNTEN
  • 500 gram zalm (zonder huid)
  • 1 Granny smith appels
  • 1 biologische citroen
  • 50 ml zachte geitenkaas of creme fraiche
  • 4 eetlepels limoncello
  • 2 gekookte rode bieten
  • 1 theelepel kruidenzout of zeezout
  • 1 snuf zoutvlokken
BEREIDING
  • Snijd de gekookte bieten in grove stukken en gebruik de staafmixer om het fijn te malen. Voeg hier 2 eetlepels limoncello aan toe.
  • Leg de zalm in een schaal en strooi hier de eetlepel kruidenzout (of zeezout) overheen en wat versgemalen peper.
  • Roer even en verdeel het rode biet mengsel rijkelijk over de zalm. Totdat je de zalm eigenlijk niet meer ziet. Zet hier dan een ander schaal op, zodat de biet goed in de zalm trekt. Hierdoor krijg je een prachtige kleur.
  • Zet minimaal een nacht afgedekt in de koelkast.
  • Meng ondertussen de geitenkaas of creme fraiche met de 2 eetlepels Limoncello, roer even en doe dit in een spuitzak of spuitfles. Zo kan je het gerecht mooi feestelijk opmaken.
  • Snijd de appel in 4 gelijke stukken, zodat je alleen maar het klokhuis overhoudt. Gooi het klokhuis weg en leg de appel stukken op de platte kant. Snijd nu met een koksmes hele dunne plakjes van de appel. Doe dit in een bak en doe daar een eetlepel citroensap bij.
  • Hussel even zodat alle appel stukjes bedekt zijn met wat citroensap. Dit zorgt er voor dat de appel niet snel verkleurd.
  • Snijd de zalm in dunne plakken en verdeel over de 4 borden, leg de appel bij de zalm. Gebruik de spuitzak/fles om overal 6 toefjes op de zalm te doen.
  • Gebruik de handrasp om de citroenzeste over de gerechten te verdelen.
  • Strooi als laatst nog wat zoutvlokken en cress naar keuze over het voorgerecht.

13 reacties

    1. Hi Marcel, dankjewel voor je reactie. Ik run dit bedrijf alleen dus soms duurt het even voordat ik alle reacties kan verwerken en beantwoorden. Dankjewel voor het benoemen van het kruidenzout, dit is een optie die je kan gebruiken inplaats van alleen maar puur zout. Ik heb het even duidelijker in de tekst gemaakt.

      Hopelijk heeft het gesmaakt

      Frisse groet,

      Jadis

  1. Ik houd niet van zalm maar de combi van rode biet, limoncello en appel lijkt me heerlijk. Met welke andere vis zou het goed passen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte