Pasta di nonna met citroen

Dit pasta recept is geïnspireerd op het recept van de Italiaanse oma van mijn schoonzus!  Zo betekend Pasta di Nonna dan ook in het Italiaans ‘Pasta van Oma’. Het is een hemels familie recept, wat ik wekelijks kan eten. We houden allemaal wel van een goede Italiaanse tomatensaus, maar deze saus heeft iets heel bijzonders: een snufje kaneel! Het geeft een warme en volle smaak en geeft net dat extraatje! Ik heb biologische citroen toegevoegd voor een lekkere frisse tegenhanger. Soms heb je niet veel citroenzest (rasp) en/of sap nodig om het gerecht naar een hoger niveau te tillen. 

Pasta di Nonna met citroen 'The Lemon Kitchen
Pasta di Nonna met citroen ‘The Lemon Kitchen
Print

Pasta di nonna met citroen

Pasta di Nonna met citroen 'The Lemon Kitchen

45 minuten ongeveer

  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 45 minuten
  • Category: hoofdgerecht
  • Method: koken
  • Cuisine: italiaans
Scale

Ingredients

  • 500 gram rundergehakt *van de slager
  • 1 biologische citroen
  • 2 x tomaten in blik San Marzano (gepeld) *Supermarkt of kookwinkels/delicatessewinkels
  • tomatenpuree in pakje of blikje a 140 gram
  • 2 rundvlees bouillonblokjes
  •  theelepel chiliflakes
  • 2 gesnipperde sjalotjes
  • fijngehakte knoflookteen
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepeltje kaneel
  • Pastasoort naar keuze
  • verse basilicum
  • Parmezaan en/of Parmigiano Reggiano *Haal in Italië of bij de kaasboer

Benodigdheden

  • handrasp
  • saus pan
  • pasta pan

Instructions

Bereidingswijze Pasta di Nonna met citroen

  1. Als eerste snipper je de ui, hak je de knoflook fijn en rasp je een halve citroen. Zet een sauspan op het vuur en voeg olie, knoflook, ui en citroenzest toe. Laat even aanfruiten en voeg dan het gehakt toe. Rul het gehakt en zet het vuur wat lager.
  2. Voeg nu de tomatenpuree, tomaten in blik, runderbouillon, chiliflakes, kaneel, kruidnagel en knoflook toe. Laat de saus zachtjes pruttelen en proef af en toe. Breng daarna op smaak met eventueel een klein beetje citroensap, peper & zout.
  3. Kook de pasta beetgaar, ik heb deze keer gekozen voor cornetti rigati (grote macaroni). Eenmaal beetgaar? Voeg vervolgens nog even aan de saus toe. Rasp als laatste wat Parmezaan en/of Parmigiano Reggiano over de Pasta di Nonna en eventueel wat extra vergine olijfolie!Let op: vergeet de kruidnagels er niet uit te halen!
    Smakelijk!

Keywords: italiaanse maaltijd, italiaans eten, italiaans koken, pasta di nonna, oma’s pasta recept, recepten met citroen, gezonde recepten

Pasta di Nonna met citroen 'The Lemon Kitchen
Pasta di Nonna met citroen ‘The Lemon Kitchen

Pasta di nonna, wat is dat?

Eigenlijk een uitspraak als je oma’s recept eet of gaat maken. In Italië zijn en blijven de recepten vaak traditioneel en daar zijn ze trots op. Het mooie aan Italië is dat de keukens per provincie kunnen variëren. Zo komt dit recept uit Noord-Italië en daar zijn vooral bergen en wat koude temperaturen. Eet je pasta, dan ligt er bijna altijd wel 1 of meerdere stukken Parmezaan en/of Parmigiano Reggiano op tafel. Vaak wordt dit als zout en smaakversterker gebruikt. Pasta di nonna met citroen is een recept waar je iedereen blij mee kan maken, ook vegetarisch lekker!

Gek op Italiaans? Maak dan eens open lasagne met Italiaans stoofvlees en citroen!