Gekarameliseerde witlof met pink lady en citroen

MADE WITH LOVE
Ik zit helemaal in de groente vibe! Onlangs heb ik een super inspirerende groente workshop gehad van Robert Kranenborg bij Verstegen in Rotterdam. Sinds afgelopen zomer ben ik mezelf steeds meer aan het verdiepen in groente en gezonder eten. Natuurlijk heb ik op mijn Hotelschool & Food Innovation opleiding ook al veel geleerd over groente, maar deze workshop was een perfecte verfrissing en aanvulling. Zoals je misschien op social media voorbij hebt zien komen is dit een gerecht wat geïnspireerd is op Robert zijn recept. Ik kon er namelijk geen genoeg van krijgen en de dag erna was ik gelijk de keuken in gegaan om allerlei groente gerechten/bijgerechten te maken. Het ideale bijgerecht gekarameliseerde witlof met pink lady en citroen recept vind je hieronder.

Wat is witlof voor groente?

Witlof is een fris-bittere groente, die je op vele verschillende manieren kunt bereiden! Robert gaf aan dat het zijn favoriete groentesoort was. Op dat moment was ik hier nog wat sceptisch over, we aten vroeger weinig witlof en thuis maakte ik het ook nauwelijks klaar. Ik was dus erg benieuwd naar zijn variant. In dit recept heb ik er voor gekozen om de pink lady appel te kiezen. Dit is een lekker zoet-frisse appel met een mooie roze schil, wat ideaal combineert met het bittere van de witlof, romige van de roomboter en het frisse van de citroen. De citroen heeft in dit gerecht ook twee functies, zowel voor de smaak als het tegen gaan van bruin worden! Wat is het toch een geweldig stuk fruit! Witlof zit trouwens boordevol vitaminen en mineralen die we nodig hebben om gezond en fit te blijven.

Gekarameliseerde witlof met pink lady en citroen www.thelemonkitchen.nl

Gekarameliseerde witlof met pink lady en citroen

Gekarameliseerde witlof met pink lady en citroen

Bereidingstijd: 25 minuten | 2/3 personen

Ingrediënten

 • 1/2 biologische citroen
 • 4 witlof
 • 3 eetlepels roomboter (gezouten) Lurpak (aanrader)
 • 1 Pink lady appel (of een andere naar keuze)

Benodigdheden

 • anti aanbak pan
 • 1 bak papier blad (geknipt in 2 rechthoeken)
 • handrasp

Bereidingswijze Gekarameliseerde witlof met pink lady en citroen

 1. Verwijder als eerste de harde kern weg en verwijder eventueel de gekleurde/bruine bladeren. Spoel daarna de stronk af. Snijd dan de witlof horizontaal door midden zodat je 2 mooie helften krijgt (zoals op de foto).
 2. Zet vervolgens een anti aanbak pan op middelhoog vuur. Snijd daarna het bakpapier in 2 rechthoekige stukken en besmeer ze beiden met de roomboter in. Pak de witlof en vul met de dun gesneden pink lady plakjes. Zie de foto voor een fijn voorbeeld. 
 3. Bestrooi de witlof stukken met zout, peper en citroenrasp. Leg het bakpapier met de ingesmeerde boterkant naar boven in de pan en leg hier de witlofstukken met de binnenkant naar de pan op. Leg vervolgens (als een soort deksel) het ingesmeerde bakpapier met de boterkant op de witlof. 
 4. Laat ze even 5/10 minuten sudderen en houdt in de gaten dat ze niet te snel gaan karameliseren. Je hebt trouwens geen suiker nodig voor het karameliseren, omdat de roomboter en de pinklady hiervoor zorgen.
 5. Als de gekarameliseerde witlof eruit zien als op de foto, haal je ze voorzichtig uit de pan en serveer je ze op een mooie schaal.
  Smakelijk! 

Serveertip: lekker bij een mooi stukje vis of als bijgerecht.
Wil je nou meer van dit soort vegetarische recepten? Klik dan hier!

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?