Citroen tartelettes uit The Lemon Kitchen kookboek

Ja! Het is weer tijd om een pers recept uit mijn kookboek The Lemon Kitchen te delen. Deze keer de citroen tartelettes, een hemels gebakje met een brosse bodem en fris-romige citroen créme. Een van mijn favoriete zoetigheden. Het leuke aan dit recept is dat ik ze zelfs aan de culinair journalist van de Telegraaf tijdens een interview heb laten proeven. Naast de tartelettes heb ik hem ook een glaasje limoncello laten proeven. Een top combinatie trouwens!

Brosse tartelettes met fris-zure & romige citroen créme

Citroen tartelettes

Een verrukkelijk gebakje met een bodem die mij doet denken aan die van een appeltaart: lekker bros. De citroencrème heeft een fijne zoetzuur-balans en smaakt heerlijk romig. Een verwennerij!

Print

Citroen Tartelettes uit The Lemon Kitchen Kookboek

Kookboek citroen tartelette The Lemon Kitchen
  • Author: Jadis Schreuder
Scale

Ingredients

Voor de bodem: 

  • 120 g bloem
  • 50 g kristalsuiker
  • 20 g amandelmeel
  • zeste van 1 biologische citroen
  • ½ tl zout
  • 1 biologische citroen
  • 75 g koude roomboter
  • 1 biologisch ei (medium)

Voor de citroencrème: 

  • 3 biologische citroenen (2 voor zeste en 3 voor sap á 120 ml)
  • 120 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 175 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Garnering:

  • 1 biologische citroen in dunne partjes

Extra nodig: rasp, citruspers, garde, zeef, plasticfolie, bakpapier, bakbonen, 6-8 tartelettevormpjes, handmixer.

Instructions

Tartelettes:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Doe de (gezeefde) bloem, kristalsuiker, amandelmeel, citroenzeste en het zout in een kom.
  3. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg toe. Kneed nu alle ingrediënten met de hand door elkaar.
  4. Kluts het ei even los met een vork en voeg het toe aan het deeg. Blijf kneden. Mocht het te nat zijn geworden, voeg dan wat bloem toe.
  5. Maak van het deeg een bal, verpak deze in plasticfolie en leg een uur in de koelkast.
  6. Haal na een uur het deeg uit de koelkast en kneed nog even door met de hand. Bedek het werkblad met wat bloem, strooi ook wat bloem over je deegroller. Druk de deegbal plat en rol gelijkmatig uit tot hij een dikte van ongeveer 3 mm heeft gekregen.
  7. Vet de tartelette- of taartvorm in en strooi er een beetje gezeefde bloem over. Verdeel het deeg gelijkmatig op de bodem en tot aan de rand. Leg de keramische bakbonen op bakpapier in de vorm.
  8. Zet de tartelettes 15 minuten in de oven (blind bakken) en dan nog 5 minuten zonder de bonen zodat ook de binnenkant iets bruiner wordt.

Citroencrème:

  1. Schil twee citroenen met een zesteur en houdt de zeste apart. Pers drie citroenen uit en houd het sap apart. Voeg suiker, citroensap, citroenzeste en de eieren samen en breng dit rustig aan de kook in een steelpannetje tot het dikker wordt.
  2. Schenk dit mengsel daarna over de roomboter in een kom en mix dit 2 minuten zodat je een lichte crème krijgt.
  3. Schenk de citroencrème tot aan de rand van de tartelettevormpjes en zet minimaal een halfuur in de koelkast om te laten opstijven. Versier met schijfjes heel dun gesneden citroen.

Tip: als je de citroen heel dun snijdt, kun je de tartelette in zijn geheel opeten.

the lemon kitchen kookboek
The Lemon Kitchen Kookboek

The Lemon Kitchen Kookboek

Ben je nieuwsgierig naar nog meer recepten uit mijn kookboek? Je kan hem gesigneerd bestellen via mijn webshop! Eventueel met een gehaakte boekenlegger erbij. Wil je het cadeau doen? Dan pak ik het graag mooi voor je in. Een informatief kookboek met een masterclass over de biologische citroen, vervolgd met 45 verrassende seizoensrecepten. Recepten met vis, vlees, vegetarisch & zelfs een paar vegan!

Eenvoudige recepten met rijke smaken!

Citroen recepten

Ben je gek op citroen recepten? Sla dan dit Recept op in een van je pinterest borden