Zelf knoflookmayonaise (alioli) maken

Alioli, wat een verwennerij is dat toch! Valt net zoals snelle citroenmayonaise onder het rijtje van mijn ‘guilty pleasures’. Lekker romig, vet en intens van smaak. Het is zó makkelijk om zelf te maken, en geloof me nog lekkerder. Dat vettige van de alioli heeft een frisse tegenhanger nodig en daar is de citroen perfect voor! Alioli is lekker op een stokbroodje, bij frietjes, voor bij de BBQ, vleeswaren en op een lepeltje! Trouwens ook lekker bij een kroket, bitterballen of crostini. Zelf knoflookmayonaise (alioli) maken is super easy en zo klaar!

Alioli (Traditioneel)

Een eenvoudige knoflooksaus die oorspronkelijk uit Spanje komt. Hij wordt daar vooral geserveerd bij stokbrood, salades, koud vlees, en vis. Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans (bij Barcelona), en is een samenvoeging van de woorden: knoflook en olie (all i oli). Oorspronkelijk wordt het gemaakt in een vijzel, zonder ei waar eerst de knoflook fijn wordt gemalen en vervolgens druppeltjes zonnebloem of olijfolie olie aan toegevoegd wordt. 

Zelf knoflooksaus (alioli) maken

Bereidingstijd: 5 minuten
Ingrediënten

  • 1 (heel) ei
  • 200 ml zonnebloemolie of olijfolie (let er wel op dat het geen bittere olie is)
  • 2 knoflooktenen (of meer als je het lekker vindt)
  • rasp van een 1/2 citroen (biologisch)
    snuf peper en zout

Benodigdheden
staafmixer
handrasp
knoflookpers
Bereidingswijze 
1. Als eerste mix één ei, voeg vervolgens de fijne knoflook en citroenrasp toe, totdat het goed gemengd is.
2. Nu voeg je vervolgens langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een stevig mengsel wordt (geef niet te snel op, het gaat je echt lukken!)
3. Breng nu als laatste op smaak met zout en peper en verdeel nog wat citroenrasp eroverheen! 
Tip: houdt je van knoflooksaus met wat verse kruiden erin? Voeg dan bijvoorbeeld wat fijngehakte bieslook en peterselie toe. Liever wat minder knoflook in de knoflookmayonaise? Één knoflookteen kan ook voldoende zijn!
Ben je net zoals ik gek op sausjes? Bekijk dan eens snelle citroenmayonaise!