Zalm met yuzu en verse wasabiwortel

Afgelopen week kwam importeur Leon van Rijswijk uit Vlijmen langs. Hij nam verse wasabi wortels en bijzondere citrusvruchten mee. Citrusvruchten zoals Yuzu, limequats, Meyer citroen en Bergamot. Zo blij als een kind,  met deze verwen kist gevuld met goud! Natuurlijk waren we heel nieuwsgierig naar de verschillende smaken, geuren en aroma’s en hebben een feestelijk voorgerecht gemaakt. De rijke smaak van de wasabi gecombineerd met het frisse van de Yuzu past perfect bij het zoete van de zalm en het romige van de avocado. Zalm met yuzu en verse wasabi is ideaal voor de kerst!

Verse wasabi

Hebben jullie wel eens verse wasabi op? Waarschijnlijk nog niet! Wasabi die je bij de meeste sushi restaurants eet zijn namelijk gemaakt van mierikswortel. Wasabi wordt gebruikt in de Japanse keuken. In Utrecht zit een traditioneel Japans restaurant Don – Konousoke. Hier heb ik voor het eerst, verse wasabi geproefd! Verse wasabi is voller van smaak en minder scherp dan mierikswortel. Op de afbeelding zie je een zwarte wasabi rasp, waarmee je fijne wasabi puree kan maken. 

 

Yuzu

Yuzu is een frisse citrusvrucht die veel gebruikt wordt in de Japanse keuken. Deze bijzonder lekkere vrucht heeft een intense geur en een dikke schil, waarvan de zest het meest gebruikt wordt. De vorm doet denken aan een pompoen en er zit relatief weinig sap in. Als je naar deze citrusvrucht kijkt, zie je dat de citrusschil dikker en grover dan de citroen. Wat betekend dat er lekker veel etherische olies in zitten! De smaak van Yuzu doet denken aan een kruidige citroen, met veel aroma. 

Zalm met yuzu en wasabiwortel

Ingrediënten: 2 personen
200 gram verse zalm zonder vel (wilde zalm is het lekkerst)
1 rijpe avocado (in dunne krullen)
1 verse yuzu (sap & zest)
1/2 bosje radijsjes (in dunne plakjes)
1/2 versewasabi wortel (geraspt)
mooie olijfolie

Benodigdheden:
Zesteur of handrasp
Kaasschaaf of aardappelschilmesje (voor de avocado krullen)
Bereidingswijze:
1. Als eerste was de Yuzu en de wasabi wortel.
2. Snijd de zalm in hele dunne plakjes en verdeel op een mooie schaal of bord.
3. Gebruik de zesteur of de handrasp om dunne reepjes yuzuzest te krijgen. Snijd nu de Yuzu door midden en verdeel het sap over alle zalmplakjes op het bord. (Nu gaart de zalm langzaam in het zuur van de Yuzu)
4. Vervolgens verdeel je de avocadokrullen, radijsjes en yuzu zet over de zalm. Besprenkel nog met wat mooie olijfolie, peper en zout en serveer met de lekkere wasabi. 
Tip: dit gerecht met zalm met yuzu kan je gemakkelijk maken voor de feestdagen! Verdubbel of verdriedubbel even het recept en serveer met een crostini!
Wil je ook verse wasabi en/of bijzondere (onbespoten) citrusvruchten bestellen? Neem dan contact op met Leon van Rijswijk! 
Gek op vis? Maak anders eens Ceviche met citrusvruchten en koriander!