zalmsalade met pesto & citroen

Dat je mij mag wakker maken voor een stukje zalm, was je vast al bekend. Maar wist je ook dat er verschillende technieken zijn om zalm te ‘roken’. Je kan zowel zalm warm als koud roken en dat geeft de zalm dan ook een heel andere smaak en structuur en zelfs de uitstraling is anders. Super bijzonder en verslavend lekker. Zalm van Urk, ook wel bekend als de trotse Jongens van de Fant. Ze staan bekend om hun kwalitatieve (Noorse) warm & koud gerookte zalm en ik heb ze mogen keuren. In een woord ‘fantastisch’! De kwaliteit spat er vanaf. Als je eenmaal deze zalm hebt geproefd, wil je geen andere meer. Zie hieronder het warm gerookte zalm salade met pesto & citroen recept.

Warm gerookte Zalm van Urk is onweerstaanbaar lekker!
zalm van urk salade met pesto en citroen
super lekkere zalm van urk salade met pesto en citroen

Zalmsalade met pesto

Pesto en zalm zijn samen een gouden duo, of ja eigenlijk een gouden trio met citroen erbij. Het leuke aan deze combinatie van smaken is dat ze elkaar versterken en daarom is deze zalm salade met pesto een hemelse combinatie. Pesto, dat maak ik graag zelf! Je ziet hieronder ook het makkelijke warm gerookte zalm salade met pesto recept.

Warm & koud gerookte Zalm van Urk

Drie broers die zijn opgegroeid op Urk en ‘in de vis’. “Iedereen kent ons als ‘de jongens van de Fant’, maar eigenlijk heten we Frans Post, Harmen Post en Gerrit Post. ‘De Fant’ is de bijnaam van onze vader, een naam die overgegaan is op ons.” Hun koud & warm gerookte zalm is favoriet niet alleen bij mij, maar ook bij het koningshuis en michelinsterren chef Jonnie boer. Loopt het water jou ook al in de mond en ben je nieuwsgierig geworden? Klik dan hier om een bestelling te plaatsen!

Koud versus warm roken van zalm

Het koud roken van zalm is een delicaat proces, het komt namelijk een stuk preciezer qua temperatuur regeling dan bij het warm roken van zalm. De gerookte zalm wordt gerookt met een mix van schone houtsoorten en een natuurlijke kruiden melange. Ik ben gek op ‘rooksmaak’ en de geur van hout, daarom vind ik houtgerijpte wijn ook zó onweerstaanbaar!

Zie hieronder het proces van warm roken van zalm:

  • Het zouten, midden in de nacht zouten we de zalm met de juiste hoeveelheid zout om hem op de juiste smaak te brengen
  • Het hout, vroeg in de ochtend selecteren we verschillende houtsoorten die de zalm een authentieke rooksmaak geven
  • Het roken, de zalm wordt in de ochtend gerookt. Niet te lang en niet te kort om de zalm op zijn lekkerst te krijgen
  • Het ademen, vers uit de rookton koelt de zalm af waardoor hij begint te ademen.5
  • Vacuüm verpakken, na de lunch wordt de zalm vacuüm verpakt waardoor de zalm twee tot drie weken gekoeld te bewaren is
  • Gekoeld transport, in de middag wordt de zalm verpakt in een gekoelde doos en is hij onderweg naar je huis!
zalm van urk met pesto salade citroen en tuinkers
Warm gerookte Zalm van Urk Salade met pesto & citroen
Print

Gerookte zalmsalade met pesto & citroen

zalm salade met pesto
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 15 minuten
  • Category: salade
  • Cuisine: Italiaans
Scale

Ingredients

  • 200 gram warm gerookte Zalm van Urk
  • 3 eetlepels pesto *bekijk hier het pesto recept, je kan het trouwens ook kopen
    (of maak zeekraal pesto)
  • verse cress zoals tuinkers
  • 1 biologische citroen 
  • snuf zout en versgemalen peper
  • vers (zuurdesem) stokbrood 

Nodig

  • handrasp of zesteur

Instructions

  1. Doe als eerste de warm gerookte zalm in een bakje, zorg ervoor dat je geen huid erbij doet. Dit kan je weggooien.
  2. Maak ondertussen de pesto. Zie hier het makkelijke & lekkere recept. 
  3. Pak het stokbrood, snijd het in dunne plakken en smeer ze heel licht in met de pesto. 
  4. Meng de zalm met de pesto en breng op smaak met wat zout en versgemalen peper. Doe er 1 eetlepel citroensap bij en zeste (schil) van een halve citroen. Roer rustig totdat het goed gemengd is en je en lekkere zalm salade hebt gekregen.
  5. Verdeel de zalm salade rijkelijk over de stok sneetjes, pak de zesteur of handrasp om er nog wat citroenkrulletjes overheen te versieren en strooi er als laatste nog wat verse cress (tuinkers) over.

    Serveer er een lekker glas witte wijn bij! 

Keywords: zalm salade, salade met zalm, vis salade, gerechten met citroen, warm gerookte zalm

Recepten met citroen

Ben je net zoals ik gek op recepten met citroen zoals deze warm gerookte zalm salade met pesto? Sla dan dit recept op in een van je Pinterest borden. Ben je opzoek naar nog een recept met zalm? Maak dan bijvoorbeeld eens zalm met kruidenkorst, avocado dip en aardappeltjes uit de oven.

#Samenwerking met Zalm van Urk