The Lemon Kitchen Kookboek

Vandaag komt mijn droom uit!

En als ik eerlijk ben ik vind het geweldig en eng tegelijkertijd. Terwijl ik dit artikel schrijf heb ik mijn kookboek nog niet in mijn handen gehad. Het gevoel dat ik erbij krijg, doet mij denken aan mijn kindertijd. Wanneer ik wakker word en besef dat ik jarig ben, mijn nieuwste kleding aan mag trekken en er beneden een grote citroentaart op me staat te wachten. Ook wel te omschrijven als hyper, spanning en overweldigend enthousiasme, haha. Cold feed, wordt het misschien ook wel genoemd. Het The Lemon Kitchen Kookboek met de Siciliaanse citroen in de hoofdrol verschijnt officieel vandaag en ik ben zo ontzettend benieuwd hoe het er in het ‘echt’ uit gaat zien en wat jullie reacties zullen zijn. Ik ben in ieder geval super trots op dit resultaat en dankbaar voor alle mensen die dagelijks mijn website bezoeken, iedereen die hier aan mee heeft gewerkt en dat ik mijn visie met een steeds groter publiek mag delen.

Mijn kinderdroom

Voor mij is dit niet zomaar een kookboek, het is een samenvatting van mijn 28 jarig bestaan waarin dagelijks lekker eten met een frisse twist van biologische citroen centraal staat en waarbij ik al mijn creativiteit kwijt kan. Als jong meisje stond ik al graag in de keuken, ging graag mee naar de markt en speciaalzaken en keek ik elke dag weer uit naar alle eet & kookmomenten. Ik zie mezelf nog in de keuken staan op een trappetje naast mijn ouders. Laatst vroeg mijn business coach waarom ik dit boek heb gemaakt? Er zijn natuurlijk enorm veel redenen om dit kookboek te maken maar als ik diep in mijn hart kijk is het echt omdat ik hoop zo veel mogelijk mensen te kunnen inspireren om voor dagelijks geluk te kiezen, waarbij dagelijks lekker eten een grote rol speelt. Wij hadden het vroeger niet breed, maar wat ik wel geleerd heb is dat lekker eten niet moeilijk en duur hoeft te zijn. Zo stond er altijd wat lekkers op tafel. Wat er met de paplepel is in gegoten: Kies voor vers, kook met liefde en voeg een frisse touch toe! Dit kan al door een kleine toevoeging van citroensap en/of zeste (schil). De onmisbare smaakmaker in je keuken! Dit vinden de Italianen overigens vanzelfsprekend. In het kookboek zie je 45 redelijk eenvoudige recepten met rijke smaken, veel groente, vis, een beetje vlees en wat zoet-frisse terugkomen waar veel herinneringen aan verbonden zitten.

jadis schreuder op de markt
Kleine Jadis Schreuder op de markt.

Naast peper en zout stond er bij ons vroeger ook citroen op tafel. Net zoals mijn moeder kook ik graag op gevoel en soms is een frisse touch op het laatst heerlijk!

Mijn eet herinneringen

Soms poppen er spontaan nog gerechten op van toen ik maar een paar jaar oud was. Zoals de avocado dip met citroen en Herbamare kruidenzout van oma. Al het lekkers wat ik van mijn mama op de markt mocht proeven en haar lekkerste pastaatjes en Italiaanse verzinsels. Maar ook laatst nog een gerecht toen ik tijdens de basisschool bij een vriendje/vriendinnetje ging spelen. Mijn vader, moeder en oma hebben zo allemaal hun eigen kookstijl, waarbij mama en oma vooral de biologische citroen als favoriet hadden. Had mijn vader de fris-zure limoen als favoriet in de keuken, hij ging vroeger geregeld naar Thailand. Wanneer hij dan terugkwam zat ik al te watertanden wat voor gerechten hij nu weer had geproefd. We gingen dan samen naar de toko en maakte de lekkerste gerechten. Stel je voor dat je 6 jaar oud bent, eten is je leven en grote passie en je vader maakt een ‘veel te pittig’ Thais gerecht. Maar het kon me niks schelen hoe pittig het was, ik vond het zo lekker. De tranen liepen over mijn wangen, maar wat was het genieten! Samen met mijn zussen hebben we hier zo vaak van genoten. Afblussen? Dat doe je met kleine banaantjes en/of plakrijst. Maar ook zijn bananen gerecht met gedroogde ham, citroen en kaassaus is hemels en verrassend. Terug te vinden in dit kookboek! Verder zie je veel antiek servies, wat ik al meer dan 10 jaar samen met mijn moeder spaar en Le Creuset terugkomen.

Concept – The Lemon Kitchen

Na twee jaar op een theateracademie met zang en dans gezeten te hebben en eigenlijk alleen maar uit te kijken naar de lunch, heb ik ervoor gekozen om iets met eten te gaan doen. Zo ging ik in 2014 naar de Middelbare Hotelschool in Den Bosch. Tijdens mijn stages bij Oud Sluis (Sergio Herman) & WY Brussels (Joel Rammelsberg) zaken in Nederland & België kwam ik tot het besef dat een fris element van citrusvruchten met de biologische citroen in het bijzonder centraal stond daar in de keuken. Het is een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Want een ‘zuurtje’ is essentieel om een gerecht in balans te krijgen. Mijn gedachte was toen: “Dus wat ik normaal vind is voor de gemiddelde thuiskok nog onbekend terrein!? En eigenlijk zó makkelijk.” Hierna ben ik met veel enthousiasme de studie Food Innovation studie begonnen. Ik dacht: “Hoe is het mogelijk dat er een HBO studie bestaat waarbij je het dus de hele dag over eten hebt!?” In mijn laatste jaar heb ik de kans gekregen om Topklas Ondernemen te volgen, gecoacht te worden door o.a. Bob Hutten en af te studeren met een ondernemersplan voor mijn eigen onderneming.

Kookboek met de biologische citroen in de hoofdrol

Ik ben super trots dat ik naast auteur ook de receptontwikkelaar, foodstyliste, foodfotografe & illustrator ben. Heel eerlijk gezegd wist ik ook niet wat ik mij op mijn hals had gehaald. Het was een gigantisch project, waarbij ik één ding zeker wist; ik wil het graag zelf doen. Ik weet dat ik heel perfectionistisch ben, veel van mezelf en anderen kan vragen. Maar ook dat als ik vrij wordt gelaten ik het echt als een kunstproject kan zien en alles samen zal komen. Daar heb ik op vertrouwd en zo ben ik begin zomer 2019 begonnen aan dit proces. Ik ben naar Sicilië gegaan (Dé hoofdstad van de citroen), daar mezelf een week opgesloten en aan het informatieve gedeelte begonnen. Super inspirerend natuurlijk als je tussen de citroenbomen mag schrijven, proeven, praten, koken en zonnen. Ik ben een paar dagen opgetrokken met de citroenleverancier van Ekoplaza, waar ik wekelijks in Nederland mijn biologische citroenen (de lekkerste) haal en waar ik trotse ambassadrice van ben. Vanaf volgende week kan je ook hier The Lemon Kitchen kookboek kopen! Tip: je krijgt er een gratis citroen bij!

The Lemon Kitchen Kookboek

Ik hoop dat ik jullie kan en mag enthousiasmeren om de biologische citroen voortaan als basis ingrediënt in de keuken te beschouwen, vaker voor biologisch (onbespoten) te kiezen en vooral te genieten. Sommige gerechten proef je niet de citroen direct terug maar zorgt het wel voor een verfrissende balans. Laat elke dag een feestje zijn! Iets wat we nog van de Italianen kunnen leren. Van zelfgemaakte Limoncello, citroenjam (gemaakt van de leftovers van de Limoncello), groente uit de oven, borrelplanken, vruchten uit de zee, ceviche tot winters stoofvlees met een frisse twist. Wil je dit informatieve kookboek bestellen? Klik dan hier! Als je net als ik een enorme fan van Foodies Magazine bent, dan heb ik iets leuks voor je! Als je nu een jaarabonnement afsluit krijg je mijn kookboek erbij.

Print

The Lemon Kitchen Kookboek

The lemon kitchen kookboek
  • Informatieve hoofdstukken over de biologische citroen
  • 45 seizoens gerelateerde recepten met een frisse touch van bio citroen 
  • Eenvoudige recepten met rijke smaken 
  • Naast auteur, ook eigen recepten, foodstyling, foodfotografie & illustraties
  • Bestel hier!
  • Author: Jadis Schreuder

Winactie Gele Le Creuset Set + kookboek

Om te vieren dat het kookboek heel vlot verkoopt en omdat het prachtige servies van Le Creuset mooi terugkomt in het boek, mag ik een gele set weggeven die je ook kan spotten in het boek! Uiteraard krijg je er een kookboek bij.

Meedoen?

  1. Volg @thelemonkitchennl & @lecreusetnederland op Instagram & Facebook
  2. Laat in een reactie onder dit artikel weten waarom je wilt winnen.
  3. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief, daarin wordt de winnaar binnenkort bekend gemaakt.