Spaghetti vongole met doperwten en veel knoflook

Jullie hebben vast het andere vongolé (venusschelpen) recept op de home pagina voorbij zien komen. Het is een van mijn favoriete Italiaanse gerechten en ik kon het niet laten om nóg een recept met deze lekkere schelpdiertjes te maken. Mijn vorige recept was redelijk klassiek en dit is een variant! Extra veel knoflook met citroenrasp, doperwtjes, vongolen én beetgare pasta is hemels. Kan je ook niet wachten om dit te proeven? Zie hieronder het Spaghetti vongole met doperwtjes en veel knoflook recept.

Vongole/venusschelpen

Een vongole is een klein schelpdiertje dat met name rond het Middellandse Zeegebied en vooral in Italië veel wordt gegeten, vaak in combinatie met spaghetti. Vongolen (Italiaans) of venusschelpen, hebben een bijzonder lekkere en intense smaak. De combinatie van Chardonnay (witte wijn), citroen, veel verse knoflook, doperwtjes en deze schelpjes zijn samen fantastisch lekker! Kan je alleen kokkels vinden, geen probleem ze lijken qua smaak veel op elkaar.

Spaghetti vongole met doperwtje en veel knoflook

Bereidingstijd: +/- 25 minuten

2 personen

Ingrediënten

 • 500 gram verse venusschelpen/vongolen en anders kokkels (te halen/bestellen bij een visboer)
 • 1 biologische citroen
 • 3 verse knoflookteentjes
 • 2 eetlepels roomboter
 • voor 2 personen spaghetti
 • 250 gram diepvries (biologisch) doperwten
 • verse tuinkers
 • 50 ml soja of rijstroom (slagroom kan ook, maar is vetter)
 • een witte wijn met voorkeur Chardonnay (iets vetter en voller van smaak)

Benodigdheden

 • Handrasp
 • Kookpan/bakpan

Bereidingswijze Spaghetti vongole met doperwten en veel knoflook

 1. Was als eerste de vongolen met koud water af, er kan namelijk wat zand op zitten. Zijn er kapotte schelpen? Gooi deze dan weg. Zet water op het vuur met een druppeltje olijfolie en voeg hier de spaghetti aan toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
 2. Zet vervolgens een bakpan op het vuur en voeg hier wat roomboter of olijfolie aan toe. Hak de knoflook fijn en voeg rasp van 1/2 biologische citroen toe aan een verwarmde pan. Roer even het geheel tot het een lichte bruine kleur krijgt en iets knapperig wordt. 
 3. Voeg hierna de vongolen toe en schep het geheel even rustig door de pan en laat even sudderen.
  Als de vongolen open gaan staan blus je het geheel af met wat witte wijn naar smaak (1/2 glas is aangeraden). Voeg een scheutje toe van wat soja/rijst room en roer het geheel.
 4. Giet als laatste de beetgare pasta af en voeg deze toe aan de venusschelpen en voeg naar smaak nog wat tuinkers en citroenrasp toe. Roer het geheel, breng op smaak met zout en peper en je hemelse spaghetti vongole met citroen is klaar.

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Wil je nog een vongole of venusschelpen recept? Klik dan hier