Snelle citroenmayonaise

I LOVE MAYO

Mayonaise, wat een goddelijke uitvinding! Valt onder het rijtje van mijn ‘guilty pleasures’. Lekker romig en vet. Als je het zelf maakt, zelfs nóg lekkerder. Dat vettige van de mayonaise heeft een frisse tegenhanger nodig en daar is de citroen perfect voor! Citroenmayonaise is lekker bij oven frietjes, op stokbrood, voor bij de BBQ, vleeswaren, op een lepeltje (haha), en doet het goed bij vrijwel alles wat gefrituurd is! Deze snelle citroenmayonaise is perfect voor alle mensen met drukke agenda’s. Liever een gewone mayonaise? Klik dan hier!

Mayonaise

Vanaf de 19e eeuw noemen we deze saus: mayonaise, daarvoor noemde we het een ei-emulsie of een ‘Jelly’. Het woord ‘mayonaise’ is vernoemd naar de het Franse woord: moyeu, wat letterlijk betekend ‘dooier van het ei’. In vele landen maken ze de mayonaise net even anders. De Japanse Kewpie mayonaise vind ik ook super lekker! Deze mayonaise wordt net zoals dit recept met een heel ei gemaakt en heeft een zuurtje. Waar heeft deze mayonaise die specifieke smaak aan te danken? Vaak wordt er appel cider of rijstazijn aan toegevoegd. 

Snelle citroenmayonaiseBereidingstijd: 5 minuten
Ingrediënten

  1. 1 (heel) ei
  2. 200 ml olijfolie
  3. sap van een 1/2 citroen & rasp van een 1/2 citroen (biologisch) Siciliaanse van Eko Plaza (aanrader)
  4. snuf peper en zout

Benodigdheden
staafmixer
handrasp
Bereidingswijze 
1. Als eerste mix één ei, citroenrasp en wat citroensap totdat het goed gemengd is.
2. Nu voeg je vervolgens langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een stevig mengsel wordt (geef niet te snel op).
3. Breng nu als laatste op smaak met zout en peper en verdeel nog wat citroenrasp eroverheen! 
Zoals je ziet is het een mega makkelijk recept! 
Zoek je een gerecht voor bij deze frisse mayonaise? Maak daarom eens stoofvlees met oven frietjes en citroenmayonaise.

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?