Salade van JOYN tomaten met halloumi, paprika en bloedsinaasappel

Afgelopen week was ik bij het JOYN TOMATEN event van Looye Kwekers. Het bedrijf met de allerlekkerste tomaten! Het evenement vond plaats in Amersfoort bij de kookstudio van Smulweb. De gehele dag stond in het teken van de JOYN tomaten. We werden in groepen van 3/4 personen ingedeeld en kregen een bepaalde keuken toegewezen inclusief een black box. Ik zat bij de Arabische keuken en heb lekkere kleurrijke gerechten gemaakt met uiteraard de tomaat in de hoofdrol! Er was een chefkok die rondliep en af en toe tips gaf. Het was tenslotte een wedstrijd, wie het lekkerste gerecht kon maken met JOYN tomaten. Aan het einde van de dag gingen we met zijn allen dineren, aan een gezellig lang gedekte tafel.

De smaak van JOYN tomaten

De Looye JOYN tomaat is een trostomaat van Hollandse bodem. Heeft mega veel smaak, is intens rood en heeft een stevige structuur. Een tomaat waarbij je ‘nooit’ zou zeggen; “hij is een beetje waterig”. Wat ik zo bijzonder vind aan deze tomaten is dat je niet alleen de tomaat proeft, maar ook ruikt. Als je het kroontje er vanaf haalt komt er een fijn aroma vrij! Wanneer ik op vakantie ben, eet ik graag tomaten. Sinds ik de tomaten van JOYN heb ontdekt eet ik ze ook graag in Nederland. Eindelijk een tomaat, zoals tomaat hoort te smaken!

The perfect match

Omdat de JOYN tomaat een veelzijdig product is en deze tomaten niet alleen mooi, maar vooral héél erg lekker zijn, kan je ze eindeloos combineren. Ik kan zo meerdere gerechten bedenken waarbij ze perfect zouden passen! Denk aan gazpacho, salades, bij de BBQ, ovengerechten, verse pasta’s en natuurlijk op pizza’s! Afgelopen week heb ik veel inspiratie opgedaan. Een recept waar ik direct aan moest denken was een salade van JOYN tomaten met halloumi, gegrilde paprika en bloedsinaasappel.

Salade van JOYN tomaten met halloumi, paprika en bloedsinaasappel

Bereidingstijd:  20 minuten

Ingrediënten   (2 personen)

 • 2 a 3 JOYN TOMATEN (te koop bij de Albert Heijn)
 • 1 pakje halloumi a +/- 100 gram (gepekelde kaas)
 • 2 bloedsinaasappels (te koop bij de supermarkt en groenteboer)
 • 1 citroen (Biologisch)
 • 1 gele paprika
 • 2 eetlepels extra vergine olijfolie (Neolea bijvoorbeeld)
 • Tuinkers
 • Snuf zout en peper (naar smaak)

Benodigdheden

 • Saladeschaal
 • Handrasp
 • Grillpan
 • Pincet (grote versie) of knijptang

Bereidingswijze

 1. Was als eerste de tomaten en de paprika. Snijd vervolgens de paprika in dunne repen en halveer de tomaten horizontaal.
 2. Snijd het kontje de bloedsinaasappel af en zorg ervoor dat hij nu recht op de plank staat. Je kan op deze manier heel gemakkelijk de schil eraf snijden zodat je alleen het vruchtvlees overhoudt. Snijd vervolgens de partjes er stuk voor stuk uit (zonder vliesjes). Zo krijg je alleen het vruchtvlees. Doe dit vervolgens ook bij de citroen. Bewaar de overgebleven stukken voor de dressing.

Dressing:

 1. Mix de extra vergine olijfolie met het overgebleven sap van de bloedsinaasappel en de citroen en breng op smaak met wat zout en peper.
 2. Zet een grillpan op middelhoog vuur aan en voeg wat olijfolie toe en leg de paprika op de velkant in de grillpan. Zo krijg je mooie grillstrepen.
  Houd de paprika in de gaten dat het niet te snel zwart wordt.
 1. Snijd vervolgens de halloumi in dunne plakken en leg in de pan als de paprika’s bijna klaar zijn. De halloumi kaas heeft maar eventjes nodig om bruinkleurige grillstrepen te krijgen. Leg als laatste de tomaten op de binnenkant van de grillpan voor ongeveer 1 a 2 minuten (totdat de tomaat grillstrepen krijgt).

Opmaken:

 1. Verdeel de paprika over een mooie schaal en leg vervolgens de tomaten in het midden hiervan. Verdeel daarna de halloumi, bloedsinaasappel en de tuinkers over de salade. Als laatste besprenkel je de dressing over de salade en eventueel nog wat citroenrasp!

Houd je van salades? Maak dan eens de zomerse Salade met coquilles en Parrano!
Eetsmakelijk! 
#Dit recept is gesponsord maar naar eigen mening geschreven