Salade met vijgen en gorgonzola

Het is weer tijd voor verse zoete vijgen en oh wat zijn ze lekker! De kleur is zo intens rood en paars, super mooi! De combinatie van de zoete vijgen met het zoute van de gorgonzola en het frisse van de komkommer en citroen is echt hemels! Deze salade is lekker als bijgerecht, lunch of als hoofdgerecht met bijvoorbeeld een warme ciabatta. Salade met vijgen en gorgonzola en frisse citroenolijfolie staat binnen 10 minuten op tafel!

Vijgen

De vijgenboom groeit ook in Nederland. Verse vijgen smaken trouwens heel anders dan de gedroogde vijgen. Van vijgen kan je bijvoorbeeld ook jam maken, heerlijk! Het vruchtvlees kan variëren van wit-roze tot donkerrood. Ze zijn het lekkerst en zoetst in de nazomer. Gedroogde vijgen zijn zoetig en kun je dus ook als gezonde vervanger voor snoep gebruiken. De vijg is super gezond door haar hoge gehalte aan vezels, kalium, calcium, mangaan en vitamine B6. Zie hieronder een heerlijke Salade met vijgen en gorgonzola.

Recept Salade met vijgen en gorgonzola

Bereidingstijd: +/- 10 minuten
2/3 personen
Ingrediënten

 • 3 grote verse vijgen
 • 1 zakje rucola sla (á 85 gram)
 • 1 biologische citroen
 • 75 gram Gorgonzola
 • 1 komkommer
 • +/- 3 eetlepels San Mauro citroen olijfolie
  snuf peper en zout

Benodigdheden:

 • Salade schaal
 • Handrasp & kaasschaaf

Bereidingswijze Salade met vijgen en gorgonzola

 1. Was als eerste even de komkommer. Schaaf vervolgens slierten van de komkommer en snijd de verse vijgen in puntjes.
 2. Voeg vervolgens de rucola in een saladebak en giet hier de citroenolijfolie van San Mauro bij, voeg zest (rasp) van een ½ citroen toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg als laatste wat sap van een ½ citroen aan de salade toe.
 3. Snijd nu de gorgonzola in kleine blokjes van 1 centimeter bij 1 centimeter. Leg vervolgens de aangemaakte rucola sla op een salade schaal en verdeel hier de komkommer overheen, de verse vijgen partjes en gorgonzola blokjes.
 4. Druppel als laatste nog wat van de citroenolijfolie over de salade. Rasp als laatste voor smaak nog wat van citroenrasp eroverheen. Je heerlijke nazomer Salade met vijgen en gorgonzola is klaar!

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?