Print

Rosbief met friet en Hollandaise saus

rosbief met hollandaise saus & frieten

5 from 3 reviews

Scale

Ingredients

Benodigdheden

Instructions

  1. Marineer als eerste het vlees, klik hier voor het recept.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht + grill) voor lekkere krokante frieten.

    Hollandaisesaus

  3. Smelt als eerste de roomboter op laag vuur in een steelpannetje. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Schenk rustig de heldere bovenlaag in een kom. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. Het heldere deel heet namelijk geklaarde boter en houd dit even apart tot je het gaat gebruiken. Ik moet bij geklaarde boter altijd aan Robert Kranenborg denken.
  4. Doe sap van 1 hele citroen, het water, 1 theelepel versgemalen gemengde peper en het kruidenzout in een steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat in ongeveer 3 minuten tot ⅓ inkoken. Zeef het mengsel en zet apart. Breng een laagje water aan de kook in een pan waar gemakkelijk een kom in past. Let op dat de pan die je er op zet niet het water raakt.
  5. Splits de eieren, gooi het eiwit weg en klop de eidooiers met 1 eetlepel water los in een vuurvaste kom. Schenk het citroenmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
  6. Klop ongeveer 5 minuten met een garde tot je een gladde en dikke saus hebt gekregen.
  7. Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter er druppelsgewijs door, blijf kloppen. Breng de hollandaisesaus eventueel op smaak met peper, zout en nog wat citroenzeste (rasp).
  8. Haal de krokante frieten uit de oven verdeel er wat fijngehakte rozemarijn overheen en een snuf kruidenzout of zeezout.