Rosbief met friet, asperges en hollandaise saus

Onlangs heb ik een uitgebreid Rosbiefrecept gemaakt op de Big Green Egg. Natuurlijk is het ook leuk om te weten wat je nog meer met dit recept kan. Omdat ik het belangrijk vindt dat als je vlees eet dat het vlees ten eerste van goede en duurzame kwaliteit is. Daarnaast natuurlijk ook of het goed bereid is, want meten is weten en daar gebruik ik standaard de DOT bij. Dit recept staat al uitgebreid op de website en daarom ga ik nu een stapje verder met krokante frieten en romig-frisse hollandaisesaus. Zie hieronder het hemelse rosbief met friet en hollandaisesaus (en voor de liefhebber asperges) recept.

Rosbief is het lekkerste als je het bereidt op de Big green!
rosbief met hollandaise saus & frieten
Rosbief met hollandaise saus & frieten

Rosbief met friet

Een goed stukje vlees is heerlijk met krokante friet en een hemelse saus zoals het hollandsaisesausrecept hieronder. Ik raad je aan om rosbief te kopen bij de slager of naar de groothandel te gaan. Dit stuk vlees werd mij aangeraden door de slager en hij vertelde dat dit vooral lekker is om te bereiden op een Big Green Egg of een barbecue. Je bent binnen 40 minuten klaar!

Print

Rosbief met friet en Hollandaise saus

rosbief met hollandaise saus & frieten
  • Author: Jadis Schreuder
Scale

Ingredients

  • Ingrediënten voor rosbief, klik hier voor het recept
  • 1 zak smalle (oven) frietjes voor 4 personen
  • verse rozemarijn

    Hollandaisesaus

  • 1 biologische citroen
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • sap van 1 hele biologische citroen
  • 3 eetlepels kraanwater
  • 1 theelepel gemengde peper
  • 1 theelepel Herbamare kruidenzout
  • 4 (medium) eieren

Benodigdheden

Instructions

  1. Marineer als eerste het vlees, klik hier voor het recept.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht + grill) voor lekkere krokante frieten.

    Hollandaisesaus

  3. Smelt als eerste de roomboter op laag vuur in een steelpannetje. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Schenk rustig de heldere bovenlaag in een kom. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. Het heldere deel heet namelijk geklaarde boter en houd dit even apart tot je het gaat gebruiken. Ik moet bij geklaarde boter altijd aan Robert Kranenborg denken.
  4. Doe sap van 1 hele citroen, het water, 1 theelepel versgemalen gemengde peper en het kruidenzout in een steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat in ongeveer 3 minuten tot ⅓ inkoken. Zeef het mengsel en zet apart. Breng een laagje water aan de kook in een pan waar gemakkelijk een kom in past. Let op dat de pan die je er op zet niet het water raakt.
  5. Splits de eieren, gooi het eiwit weg en klop de eidooiers met 1 eetlepel water los in een vuurvaste kom. Schenk het citroenmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
  6. Klop ongeveer 5 minuten met een garde tot je een gladde en dikke saus hebt gekregen.
  7. Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter er druppelsgewijs door, blijf kloppen. Breng de hollandaisesaus eventueel op smaak met peper, zout en nog wat citroenzeste (rasp).
  8. Haal de krokante frieten uit de oven verdeel er wat fijngehakte rozemarijn overheen en een snuf kruidenzout of zeezout.
rosbief met friet en Hollandaise saus en asperges
rosbief met friet en Hollandaise saus en asperges

#Samenwerking met Thermapen Nederland