Risotto met gamba’s, groene asperges en citroen

GAMBA’S HOE GROTER HOE BETER
Risotto wordt wel eens gezien als een wat lastiger gerecht. Dat het helemaal niet zo moeilijk is, laat ik graag zien met dit recept! De beste tip voor het maken van risotto is dat je erbij blijft. Het heeft namelijk veel aandacht en liefde nodig. Als je dat geeft, de tijd neemt én mijn aanwijzingen opvolgt, dan kan het eigenlijk niet mislukken. Grote garnalen zijn het lekkerst als je ze tijdens het bereiden heel laat. De aroma’s van de schalen en kop kunnen dan goed intrekken. Ze combineren goed met deze fris & smeuïge risotto. Het risotto met gamba’s, groene asperges en citroen recept heb ik voor Ciao Tutti ontwikkeld en staat hieronder!

Print

Risotto met gamba’s, groene asperges en citroen

risotto met gamba's, groene asperges en citroen www.thelemonkitchen.nl
  • Author: Jadis Schreuder
Scale

Ingredients

Benodigdheden:

  • Handrasp
  • Antiaanbakpan

Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • 1 sjalotje (fijn gesnipperd)
  • rasp en sap van een biologische citroen (de lekkerste haal je bij de EkoPlaza)
  • 300 gram risottorijst (liefst carnaroli, maar arborio kan ook)
  • een half glas witte wijn (Chardonnay is er lekker bij)
  • een liter groentebouillon (liefst vers, maar van een bouillonblokje kan natuurlijk ook)
  • ca. 140 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 300 gram groene asperges
  • 1 knoflookteentje (fijngehakt of geperst)
  • 6-8 gamba’s (bij de visboer)
    peper en zout & extra vergine olijfolie

Instructions

Bereidingswijze Risotto met gamba’s, groene asperges en citroen

  1. Zorg er als eerste voor dat je een liter bouillon op het vuur hebt staan. Snijd het sjalotje fijn, zet een anti-aanbakpan op middelhoog vuur en voeg hier wat olijfolie aan toe. Als de olie net heet genoeg is, voeg je de citroenrasp en de fijngesneden sjalot toe. Roer even en voeg dan
    1/2 ook de risottorijst toe.
  2. Roer ongeveer twee minuten en zorg ervoor dat alle korrels mooi bedekt worden door de olijfolie.
    Blus het geheel af met een half glas witte wijn. Het is belangrijk om te blijven roeren. Als al het vocht vrijwel verdampt is, zet je het vuur wat lager. Voeg dan telkens een flinke scheut bouillon toe aan de risotto. Blijf roeren.
  3. Als de korrel wat dikker en zowel gaar is geworden (dit duurt ongeveer 20 minuten) roer je er ook beetje bij beetje wat Parmezaanse kaas door. Zo wordt je risotto smeuïger (én lekkerder).
  4. Snijd de groene asperges in stukjes van ongeveer drie centimeter lang. Voeg deze aan de risotto toe, ze garen vrij snel. Voeg een beetje vers citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Draai dan het vuur onder de risotto uit en laat de risotto met het deksel op de pan nog even nagaren.
  5. Zet een (grill)pan op het vuur. Voeg een scheutje olijfolie en de fijngehakte (of geperste) knoflook toe, leg de gamba’s in hun geheel in de pan en bak ze aan beiden kanten ongeveer twee minuten, totdat ze een mooie roze/oranje kleur hebben gekregen. Serveer de garnalen op de risotto met groene asperges.
  6. Wil je het helemaal op zijn Italiaans maken? Roer er dan als laatste nog een klontje roomboter doorheen, dan wordt de risotto fluweelzacht.

Risotto met gamba’s

Op zoek naar nog meer risotto recepten? Maak dan eens citroen risotto met venkel en saffraan. Of bijvoorbeeld risotto met citroen & Parmigiano Reggiano. Echt beiden super lekkere recepten die ik hier geregeld maak. Mijn vriend is er ook echt gek op! Meer gamba inspiratie? Maak dan eens lekkere Thaise maaltijdsoep met gamba’s en citroengras. Ik ben echt een Italiaanse & Thaise keuken liefhebber.

Buon appetito! Dit betekend ‘eetsmakelijk’ op zijn Italiaans.

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?