Pastinaak spread met geitenkaas, walnoten & citroen

Een lekkere, romige groente spread met een van mijn favoriete genaamd pastinaak. Deze speciale ‘peen’ is zowel een hartige als zoet. Het is eigenlijk een vergeten groente en dat is super zonde; alhoewel ik wel het idee heb dat er steeds meer mee gekookt wordt. Deze pastinaak spread met geitenkaas en citroen is op smaak gebracht met Herbamare kruidenzout en echt een feestje op je (desem) brood! Zie hieronder het recept. 

Pastinaak is een wortelachtige en heeft een heerlijke smaak!

Pastinaak spread

Een gezonde groente die doet denken aan een grote dikke en witte wortel. Ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd en is een plant uit de schermbloemenfamilie, ‘Apiaceae’. De pastinaak is een gemiddeld 20 centimeter lang wortelgewas met een zoete en zelfs anijs achtige smaak en een mooie crème-witte kleur. Het wordt vooral gekookt of gegrild (als bijvoorbeeld ovenfriet) gegeten. In mijn kookboek komt ook een winters stoofpotje terug met o.a. Pastinaak! 

Print

Pastinaak spread met geitenkaas, walnoten & citroen

 • Author: Jadis Schreuder
 • Total Time: 20 minuten
 • Category: spreads
 • Diet: Vegetarian
Scale

Ingredients

 • 400 gram verse pastinaak 
 • 200 gram (Gerijpte) zachte geitenkaas *kaasboer
 • 1 theelepel Herbamare kruidenzout (1/2  tijdens het koken en 1/2 in de spread)
 • 1 Biologische citroen 
 • 5 walnoten
 • Extra vergine olijfolie
 • Tuinkers

Nodig
Staafmixer
Handrasp

Instructions

 1. Snijd als eerste de pastinaak in grove gelijke stukken en zet een steelpannetje op middelhoog vuur. Doe hier een theelepel Kruidenzout bij, roer even en kook de pastinaak in ongeveer 6-7 minuten gaar. (De garing is goed als je er met een vork in kan prikken)
 2. Laat de pastinaak even uitdampen en afkoelen, doe sap van de citroen erbij, citroen zeste, walnoten, salie en de geitenkaas. Gebruik de staafmixer of handmixer om er een spread van te maken. Let op: niet te lang mixen; het is lekker als je nog structuur overhoudt. 
 3. Rooster wat walnotenbrood of smeer op vers zuurdesem brood (die heeft als het goed is al een krokante korst). 
 4. Verdeel er nog wat kleine stukjes geitenkaas en verse (tuin)cress over je boterham en strooi eventueel wat chili flakes eroverheen, voor de spicy lover!
 5. Druppel er als laatste nog een klein beetje extra vergine olijfolie overheen  

 

Keywords: groenten spread, gezonde recepten, pastinaak, recepten met citroen

pastinaak herbamare citroen geitenkaas walnoten

Groenten spreads met citroen

Afgelopen maanden heb ik al veel verschillende groenten spreads en andere groenten gerechten gemaakt met Herbamare Kruidenzout om te eten tijdens je lunch. Het is lekker en tegelijkertijd krijg je meer groenten overdag binnen. Een win-win dus! Maak bijvoorbeeld eens wortelspread met citroen en kruidenzout.

#Samenwerking met Herbamare Kruidenzout