Open lasagne met asperges, zalm & beurre blanc

Met dit hemelse gerecht heb ik laatst mijn vriend verrast! Ook tijdens de paasdagen en echt een typisch lente gerecht. Open lasagne met asperges, zalm & beurre blanc is zó lekker! Vooral voor asperge liefhebbers is dit weer even wat anders. De saus die ik er bij gemaakt heb heb ik ooit geleerd tijdens mijn stageperiode bij een Michelinster restaurant in Brussel. Sowieso ben ik een saus monster en kan er niet genoeg saus zijn. Soms als een saus zó lekker is, lik ik gerust mijn bord af. Deze saus staat puur in het teken van genieten! Dit is trouwens de tweede keer dat ik een open lasagne recept maak. En het is weer een succes!

asperges met zalm en beurre blanc & citroen
asperges met zalm en beurre blanc & citroen

Open lasagne met asperges

Naast dat ik in dit asperge seizoen gerust dagelijks asperges kan eten, heb ik dat ook met zalm. Zo heb ik laatst besloten nooit meer zalm te bakken, want het is simpelweg veel lekkerder op een (lage temperatuur) uit de oven of gewoon rauw! De lasagne bladeren gebruik ik van Pastaficio.nl waar ik standaard mijn pasta’s online bestel.

Print

Open lasagne met asperges, zalm & beurre blanc

asperges met zalm en beurre blanc & citroen
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 40 minuten
  • Category: voorgerecht
  • Cuisine: Italiaans
Scale

Ingredients

Ingrediënten voor 3-4 personen

Beurre blanc

  • 2 sjalotjes
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 ml Chardonnay
  • sap van een 1/2 citroen
  • 3 verse salie blaadjes
  • 2 verse takjes (citroen) tijm
  • zest van 1 citroen (mag ook met een dunschiller)
  • 100 gram gezouten roomboter
  • 150 ml slagroom/room (kookroom kan ook)

Instructions

Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht stand

  1. Snijd als eerste de uien & de knoflookteen in dunne plakjes en zet een steelpannetje (het liefst met een anti aanbak laag) op middelhoog vuur. Doe hier een eetlepel olijfolie bij en stoof de knoflook en ui een paar minuten.
  2. Doe dan zest van 1 citroen, verse tijm takjes en geplukte salie blaadjes in het pannetje erbij.
  3. Laat een paar minuten stoven en blus af met de Chardonnay. Het is nu de bedoeling dat de wijn helemaal inkookt totdat bijna alle smaak in de ui, knoflook, citroen en kruiden is getrokken. Als je nog ongeveer 1 a 2 centimeter vocht over hebt doe je de room erbij. Roer even en voeg roomboter bij de saus, laat smelten en roer weer.
  4. Leg de zalm in een ovenschaal, leg er 2 plakjes citroen naast/op en druppel er wat olijfolie en citroensap overheen. Strooi versgemalen peper en kruidenzout over de zalm, voor een lekker korstje! Zet +/- 18 minuten in de voorverwarmde oven. Dan krijg je gegarandeerd een perfect gegaarde (rosé) zalm.

    Meten = weten gebruik een digitale over thermometer, als de zalm een kern temperatuur van 50 graden heeft is hij perfect. 

  5. Laat de saus in 15-20 minuten langzaam en op middelhoog vuur inkoken tot je een heerlijke dikke citroen beurre blanc hebt gekregen. De uien worden zoet. Blijf proeven en breng op smaak met wat versgemalen peper en eventueel wat zout.
  6. Schil nu de asperges en snijd 1,5 cm van de onderkant af en gooi weg. (of maak er lekkere aspergesoep van).
  7. Zet een pan met water op voeg hier een theelepel Herbamare Kruidenzout aan toe en kook de asperges gaar in ongeveer 8-12 minuten. Dit hangt van de dikte af.
  8. Pak een kookpannetje en breng aan de kook, doe er een theelepel zout bij. Hierdoor wordt de pasta lekkerder! Pak de lasagne bladeren en doe er 1 per persoon in. Na ongeveer 6-7 minuten is de pasta beetgaar.
  9. Nu alles gaar en klaar is kan je, je bord gaan opmaken. Leg per persoon 3-4 asperges op het bord, leg daar een lasagne blad losjes overheen, schenk de saus erover en verdeel de geplukte zalm daar weer overheen. Verdeel als laatste nog wat verse cress/kruiden over het gerecht.

Keywords: asperge gerechten

asperges met zalm en beurre blanc en citroen
asperges met zalm en beurre blanc en citroen

Asperge recepten

Opzoek naar nog meer asperge inspiratie? Maak dan bijvoorbeeld eens groene asperges afgeblust in gember en citroen. Volgende week komt er nog een asperge recept online, maar dan met burrata en uitgebakken chorizo.

#samenwerking met Herbamare Kruidenzout