Oosterschelde Kreeft met lamsoren pesto ‘Egg

De terrassen gaan weer open en ik raad iedereen aan om voor Oostrschelde kreeft te kiezen! Ik ben gek op schaal,- & schelpdieren en daarom zie je er ook verschillende van terugkomen in mijn kookboek. Kreeft is echt een seizoensproduct waarbij je maar een paar maanden per jaar in Nederland de Oosterschelde kreeft kan bestellen en eten. De rest van het jaar eet je Canadese kreeft, ook lekker maar je proeft zeker kwaliteit verschil met onze Hollandse trots! Dit Oosterschelde kreeft met lamsoren pesto recept heb ik spontaan bedacht toen ik van viswinkel online lamsoren en kreeft opgestuurd kreeg. Ik vind het fantastisch om zelf pestootjes te maken, het is zo simpel te maken en altijd een smaakbom.

oosterschelde kreeft met lamsoren pesto
Oosterschelde kreeft met lamsoren pesto

Oosterschelde kreeft

Dat eet je in de lente van maart tot en met half juli wordt de Oosterschelde kreeft gevangen en is er jaarlijks een superleuk event in Zeeland. Ik ben er vorig jaar bij geweest en dit jaar ging helaas wegens de corona door. Maar in mijn kookboek vertel ik er ook wat meer over! Kreeft van de Big Green Egg is misschien wel het allerlekkerst!

Kreeft met lamsoren pesto

In deze lamsoren pesto heb ik goede olijfolie , walnoten, citroen en knoflook gecombineerd en het is lekker!? Ik was zelf ook verrast door deze hemelse combinatie.

oosterschelde kreeft met lamsoren citroen walnoten pesto big green egg
oosterschelde kreeft met lamsoren citroen walnoten pesto big green egg
Print

Kreeft met lamsoren pesto Big Green Egg

oosterschelde kreeft met lamsoren citroen walnoten pesto big green egg
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 1 uur
  • Category: Kreeft
  • Method: Big Green Egg
  • Cuisine: Zeeuws
Scale

Ingredients

Lamsoren citroen walnoten pesto

  • 55 gram lamsoren
  • 40 ml extra vergine olijfolie (de lekkerste die je hebt)
  • 8 walnoten
  • 1 kleine knoflook teen
  • 1 eetlepel citroensap & 1 theelepel citroenrasp (zeste)
  • 2 theelepels kruidenzout

Nodig

  • Big Green Egg of andere kamado / BBQ
  • Digitale Oven Thermometer van Thermapen
  • kwastje voor de pesto
  • vijzel of bijvoorbeeld een staafmixer

Instructions

  1. Verwarm de Big Green Egg voor op 180 graden (als het kan indirect).
  2. Maak de pesto door de lamsoren in een hoge maatbeker te doen, doe hier de walnoten (in kleinere stukjes gebroken), sap & zeste van de citroen, kleine knoflookteen, olijfolie en kruidenzout bij en mix tot je een mooie gladde pesto hebt gekregen. Je kan hiervoor ook een vijzel gebruiken. Breng op smaak met eventueel wat versgemalen peper.
  3. Snijd de kreeft vanuit zijn kop naar achteren door het midden. Bekijk hier tips!
  4. Gebruik een lepeltje of kwastje om het kreeften vlees in te smeren met de zelfgemaakte lamsoren pesto.
  5. Leg de gehalveerde kreeften op de Big Green Egg (op de schaal kant) en prik de Digitale Oven Thermometer er in en zet het alarm op 80 graden. De kreeft is al voorgekookt, maar het blijft een ideale kerntemperatuur om te eten. Leg ook 2 stukken citroen op de BBQ/EGG. Lekker om uit te knijpen later over de kreeft!
  6. Mocht je nou geen voorgekookte kreeft kunnen vinden, dan is deze kerntemperatuur al helemaal essentieel. 

Keywords: Kreeft recepten, Oosterschelde kreeft, recepten met citroen

Basistips Koken op een Big Green Egg

Omdat sommige mensen net pas een Big Green Egg hebben aangeschaft of het alweer een jaar geleden is, heb ik een artikel met basistips online gezet. Daarbij staan verschillende lekkere recepten.

Pin dit recept op Pinterest

Sla dit recept op in een van je borden!

#Samenwerking met Thermapen Nederland