Mosselen met citroen, pepertjes, zeekraal & dragonmayo

Als ik aan de zomer denk, dan gaat mijn gedachte al vrij snel uit naar een terrasje met een mosselpannetje, stokbrood en een zelfgemaakte mayonaise. Daarom mocht dit mossel recept ook echt niet ontbreken in mijn kookboek! Dit is persrecept is onlangs al in verschillende media verschenen! De combinatie van citroen, pepertjes, zeekraal en dragon is hemels én verslavend lekker. Zie hieronder mijn favoriete mossel met citroen recept.

Mosselen met citroen en dragon is een gouden trio!

Mosselen met citroen

Elk jaar, in Juli (soms eind juni de Zeeuwse mosselen al), begint weer het Hollandse mosselseizoen! En zelf een mosselpannetje maken is heel eenvoudig! Stoof de mosselen met uien, pepertjes, citroen en witte wijn voor een zeer smakelijk en zomers gerecht! Onlangs maakte ik samen met Betty van Betty’s Kitchen mijn recept op video. Bekijk hem hier onder!

Print

Mosselen met citroen, pepertjes, zeekraal & dragonmayo

mosselen met citroen, pepertjes, zeekraal en dragonmayo
  • Author: Jadis Schreuder
Scale

Ingredients

Voor de dragon mayonaise:

  • 1 ei
  • 3 takjes verse dragon
  • 1 el citroensap
  • 100 ml zonnebloemolie
  • Herbamare kruidenzout
  • zwarte peper

Voor de mosselen:

  • 1,5 – 2 kg (Zeeuwse) mosselen
  • 2 knoflooktenen
  • 2 rode uien
  • 2 sjalotten
  • scheut olijfolie
  • ½ oranje/gele/groene peper
  • ½ rode peper
  • 1 biologische citroen (zeste en sap)
  • 100 g zeekraal
  • 5 takjes verse dragon
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 luxe stokbrood (met bijvoorbeeld noten of olijven)

Extra:

  • Extra ruime mosselpan of braadpan
  • zesteur of rasp
  • staafmixer
  • smalle hoge kan

Instructions

  1. Verwarm de oven met grill functie voor op 200 graden (180 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maak als eerste de dragonmayonaise: vul een smalle hoge maatbeker het ei en de
    dragonblaadjes. Mix dit even stevig met de staafmixer. Voeg vervolgens het citroensap toe en daarna , terwijl je blijft mixen, druppelsgewijs de zonnebloemolie . Blijf mixen tot het geheel op een (dunne) mayonaise lijkt. Breng op smaak met wat kruidenzout en peper. Zet daarna afgedekt in de koelkast.
  3. Spoel de mosselen af met water en laat goed uitlekken. Pel de uien en sjalotten, snijd doormidden en vervolgens in halve ringen. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Verwijder de steel en zaadlijsten van de pepers en snijd ook fijn.
  4. Zet een mosselpan (of en grote ruime soeppan of braadpan) op middelhoog vuur en doe hier de olijfolie, uien, sjalotten, knoflook, pepers en 1 eetlepel citroen zeste in. Bak dit 5 minuten terwijl je geregeld rustig doorroert.
  5. Snijd ondertussen het stokbrood in dunne plakken en rooster die 8 minuten het midden van de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat daarna afkoelen op het aanrecht.
  6. Stop de mosselen in de grote pan en verdeel hier de verse dragontakjes overheen. Blus direct af met de wijn. Pers daarna een ½ citroen uit over de mosselen en top het geheel af met de zeekraal. Plaats de deksel op de pan en laat alles 10 minuten stoven op middelmatig vuur.
  7. Zet na afloop het vuur uit, Voeg 1 theelepel kruidenzout toe en hussel alles door elkaar.Serveer de mosselen in de grote pan. En schep aan tafel over in diepe borden of (kleine) mosselpannetjes. 

Serveertip: Serveer je dit mosselpannetje met bijvoorbeeld stokbrood of frietjes dan volstaat een halve kilo mosselen per persoon en dan is dit recept voor 4 personen. Ook lekker: serveer de mosselen met pasta zoals deze  mossels in pesto roomsaus en citroen .

Recepten met citroen

Ben jij nou net zoals ik helemaal weg van schaal & schelpdieren/visrecepten met citroen? Sla dan dit recept op in een van je Pinterest borden.

The Lemon Kitchen kookboek

Wil je ook meer van dit soort recepten? Bestel dan via mijn webshop alvast mijn kookboek. De tweede druk is er vanaf volgende week en dan verstuur ik je het boek zodra het kan op.