Malse rosbief met citroen van de Big Green Egg

Het is weer tijd om je buiten keuken in orde te maken! De lente in de volle gang, de vogeltjes fluiten en we hebben veel zonnige dagen. Het kan aan mij liggen maar de lucht is voor mijn gevoel nog nooit zo lang in de lente, zo strak blauw geweest. Daarom heb ik een heerlijk en mals BBQ/EGG recept gemaakt! Malse rosbief met citroen van de Big Green Egg is echt een aanrader als je van mooi gegaard vlees houdt. Meten = weten en daarom gebruik ik standaard keukentools van Thermapen Nederland, zoals de digitale oven thermometer!

malse rosbief met citroen en digitale oven thermometer
malse rosbief met citroen en digitale oven thermometer

Malse rosbief met citroen

Een goed stuk vlees op de BBQ/EGG bereiden is super leuk om te doen. Belangrijk voor een perfecte garing is wel dat je goed meet wat de juiste temperatuur is én de kern temperatuur. Daarom gebruik ik standaard de D.O.T. (Digitale oven thermometer). Je wilt natuurlijk geen mooi stuk vlees gekocht hebben bij de slager of bijvoorbeeld groothandel en dan op een schoenzool zitten kauwen. Om dit te kunnen meten kan je verschillende tools gebruiken, zoals de algemene vlees thermometer, alleen moet je die steeds in het vlees prikken en dat is onhandig.. Daarom raad ik je aan om de DOT aan te schaffen, je kan hem er dan in steken en het alarm gaat af wanneer de kern temperatuur bereikt is. Ook ideaal voor in de oven, zit een magneet bij die op je oven blijft zitten.

Print

Malse rosbief met citroen van de EGG

Perfect gegaarde rosbief van de bbq
 • Author: Jadis Schreuder
 • Total Time: 45 minuten
 • Category: vlees
 • Method: barbecue – Big green egg
 • Cuisine: Italiaans
Scale

Ingredients

 • +- 1 kg Rosbief (bijvoorbeeld uit Uruguay) *Vraag ernaar bij je slager

Citroen rub * Je kan er ook voor kiezen de slager de rosbief te laten kruiden.

 • 2 biologische citroenen
 • 1 eetlepels olijfolie
 • theelepel (witte of bruine) basterd suiker
 • theelepel Herbamare kruidenzout
 • theelepel gerookte paprikapoeder
 • theelepel zoete paprikapoeder (normaal)
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • 1 takje verse rozemarijn (heel fijn gehakt)

Benodigdheden – BBQ of Big Green Egg – Convector – Digitale oven thermometer 

Instructions

1. Haal het vlees uit de verpakking en laat even luchten.

2. Maak nu de lekkere citroen rub. Hak de rozemarijn zo klein mogelijk, doe dit in een bakje en voeg hier de rest van de ingrediënten aan toe. Gebruik een handrasp voor de citroen zeste (schil).

3. Schenk de olijfolie erbij en roer goed, zodat alles gemengd is. Leg nu het vlees op een plank en smeer rijkelijk in met de marinade. Laat minimaal een paar uur marineren.

BBQ/EGG aan!

4. Verwarm de BBQ/EGG tot 100/110 graden. Zet de convector er tussen (een soort oven methode). Je gaat nu het vlees vooral vanbinnen verwarmen tot een kern temperatuur van +/- 40 graden. Gebruik hiervoor de digitale oven thermometer. Het alarm zal af gaan bij deze temperatuur.
5. Is de +/- 45 graden bereikt? Haal dan de convector van de BBQ/EGG en leg nu alleen het rooster of het gietijzeren rooster er op. Laat even het vlees rusten.
6. Zet nu de BBQ/EGG open zodat er meer zuurstof bij kan en verwarm tot +- 250 graden. Nu ga je het vlees nog even roosteren, waardoor je een mooi bruin korstje krijgt en die bijzonder lekkere smaak. Vooral de vetkant wordt ‘crispy’ gegrild.
7. Bij een kern temperatuur rond de 53-59 graden is het vlees perfect gegaard. Op de foto is het vlees 57 graden, en door de dikte kan het per stuk een beetje verschillen. 

Perfect gegaarde rosbief van de bbq
Perfect gegaarde rosbief van de Big Green Egg

#Samenwerking (ambassadeur) met Thermapen Nederland

Liever rosbief uit de oven? Maak dan eens rosbief met kruidenkorst en citroen!