Lamsrack met salade van gekleurde tomaten & citroen

Onlangs ben ik met Anne de eigenaar van Thermapen Nederland met lamsrack op de Big Green Egg aan de slag gegaan. Letterlijk een hapje hemel! Heerlijk gegrild in twee etappes om tot een perfecte garing te komen, zo mals als je maar kan bedenken en de smaak daar ga ik nog steeds van watertanden. Omdat het hartje zomer is en we allemaal massaal salades eten, heb ik hieronder een lekkere salade van gekleurde tomaten met malse lamsrack uitgewerkt.

Gegrilde lamsrack met salade is een lekkere zomerse maaltijd!
lamsrack met salade van gekleurde tomaatjes en citroen
lamsrack met salade van gekleurde tomaatjes en citroen

Lamsrack met salade

Dat je mij af en toe met een mals stukje vlees zoals lamsrack blij kan maken is vast geen verrassing voor je. Maar het ene stukje vlees is het andere niet. Een lamsrack of ook wel ‘carré d’agneau’ genoemd is een stuk lamsvlees dat van de ruggengraat wordt gesneden en in totaal 16 ribben en/of karbonades bevatten. Vandaar ook de naam ‘rack’ omdat het vlees letterlijk aan een rack vast zit en samen met het vet veel smaak afgeeft. Het is belangrijk de kerntemperatuur van de lamsrack te meten omdat je dan zeker weet dat je vlees nog sappig en mals is. Meten = weten!

Print

Lamsrack met salade van gekleurde tomaten & citroen

lamsrack gegrild van de big green egg met tomaten salade
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 1 uur
  • Category: salade
  • Cuisine: Italiaans
Scale

Ingredients

  • +/- 700 gram lamsrack * van de slager of groothandel
  • 20 ml olijfolie (de helft voor de dressing van de salade)
  • 2 gram lemon pepper of versgemalen zwarte peper
  • 1 biologische citroen 
  • 2 knoflooktenen
  • 1/2 theelepel chiliflakes of 1/3 peper
  • 8 verse salie blaadjes
  • gekleurde cherrytomaatjes
  • lekker (desem) stokbrood of ciabatta

Je hebt nodig:

  • Thermapen en/of Digitale Oven Thermometer 
  • Een grote lage salade schaal 
  • Handrasp en/of zesteur
  • Big Green Egg of Barbecue 
  • Kom om het vlees in te marineren

Instructions

  1. Verwarm de Big Green Egg voor en bekijk het klaar maken van de lamsrack hier
  2. Laat het vlees even rusten en snijd dan tussen de botten het vlees los. 
  3. Halveer de gekleurde tomaatjes en maak de dressing. 
  4. Knijp een halve citroen uit over de tomaatjes, verdeel er 2 eetlepels extra vergine olijfolie overheen, pluk de verse salie blaadjes en doe erbij. Hussel alles door elkaar en verdeel de tomaatjes over de schaal en verdeel de lamsrack stukken over de salade.

Keywords: salade recepten, gerechten met citroen, big green egg recepten

Gerechten met citroen

Ben jij net zoals ik helemaal weg van recepten met citroen, zoals gegrilde lamsrack met een salade? Sla dan dit recept op in een van je Pinterst borden. Op zoek naar nog meer salade inspiratie? Maak dan bijvoorbeeld eens:

#samenwerking met Thermapen Nederland