Lamsrack met citroen van de Big Green Egg

Eigenlijk ben ik van mening dat vrijwel ‘alles’ lekkerder is als het van de Big Green Egg komt. Zeker lamsrack met citroen van de Big Green Egg, dat ik onlangs samen met Anne, eigenaar van Thermapen Nederland gemaakt heb. Mijn vriend gaf aan dat hij nog nooit echt lekkere lamsrack op heeft. Op zo’n moment is het al helemaal leuk om hem een echt lekker stukje te laten proeven. Dat zowel met liefde en aandacht bereid is en een perfecte kerntemperatuur heeft. Meten is weten en dat komt soms heel nauw. Zoals we stiekem al wel verwacht hadden zei hij ‘wauw wat een smaak & malse structuur’! Zie hieronder het lamsrack met citroen recept.

Gebruik de Thermapen en/of DOT voor sappig & malse gegrilde lamsrack met citroen!

Lamsrack met citroen

Het bereiden van zo’n mooi stukje vlees als lamsrack kan heel ontspannend zijn en een voldaan gevoel geven. Wij eten niet veel vlees maar soms in het weekend dan maken wel er ook echt een feestje van. Voor een mooi stuk vlees gaan we vaak naar de groothandel of slager vlakbij. Ik vind het belangrijk dat het goed, duurzaam en eerlijk vlees is. Eigenijk zou vlees net zoals vroeger een ‘extraatje’ moeten zijn en niet perse bij het dagelijkse eet patroon moeten horen ben ik van mening. Lamsrack is te herkennen aan letterlijk het ‘Rack’ van botten erin en het sappige licht rood-bruine vlees. Zowel het aanwezige vet als de botten geven het vlees een sublieme smaak en daarom is het ook een geliefd stukje vlees in Nederland.

lamsrack met citroen recept
Lamsrack met citroen recept van de Big Green Egg
Print

Lamsrack met citroen van de Big Green Egg

recept lamsrack
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 1 uur
  • Category: vlees
  • Method: big green egg / BBQ
  • Cuisine: Italiaans
  • Diet: Low Calorie
Scale

Ingredients

Ingrediënten:

  • +/- 700 gram lamsrack * van de slager of groothandel
  • 10 ml olijfolie
  • 2 gram lemon pepper of versgemalen zwarte peper
  • 10 ml biologische citroen (sap)
  • 2 knoflooktenen
  • 1/2 theelepel chiliflakes of 1/3 peper
  • 45 verse salie blaadjes 

Nodig:

Instructions

  1. Haal als eerste lamsrack uit de koelkast en leg op een plank neer. Haal het vliesje er vanaf wat vlakbij de botten zit, zodat de marinade er beter in kan trekken. Daarnaast is het ook taai. Draai de lamsrack even om en haal het overtollige vetlaag je ook weg. Dit is niet nodig. 
  2. Maak nu de rub (vlees marinade), zet een bak je klaar en meng de citroensap, citoenzeste, verse oregano, olijfolie, vers en fijngehakte knoflook, lemon pepper (heb je dit niet gebruik dan wat grove versgemalen zwarte peper).
  3. Roer alle ingrediënten door elkaar en smeer de lamsraces hier rijkelijk mee in. Dit kan je met een kwastje of je handen doen. Laat minimaal een uur even marineren. 
  4. Verwarm de Big Green Egg ongeveer naar 160 graden en zet ook alvast de conveggtor er op. Met de conveggtor kan je indirect BBQ’en/EGG’en. Waardoor het vuur niet direct onder het vlees zit, dit is een reverse sear methode. Prik de digitale oven thermometer (DOT) tot het midden in de lamsrack en stel het alarm in op +/- 36 graden.
  5. Als de kerntemperatuur van ongeveer 36 graden bereikt is, leg dan de lamsrack even opzij en maak de BBQ geschikt voor direct grillen naar een temperatuur van 250 graden. Zet daarvoor de schuiven boven en onder helemaal open, zodat hij voldoende zuurstof krijgt. Gebruik nu weer de DOT of een Thermapen om de ideale kerntemperatuur te krijgen +/- 50 graden.
  6. Haal de lamsrack van het vuur en serveer er bijvoorbeeld een frisse salade en/of krokante frietjes bij.

Recepten met citroen

Ben je net zoals ik helemaal weg van recepten met citroen, zoals deze gegrilde lamsrack? Sla dan deze afbeelding op in een van je Pinterest borden. Op zoek naar nog meer vlees recepten van de Big Green Egg? Maak dan bijvoorbeeld eens:

#Samenwerking met Thermapen Nederland