Kruidenboter met gerookte knoflook & citroen

Het is zó makkelijk om je eigen heerlijke kruidenboter te maken. In deze versie heb ik citrusrasp & sap, gerookte knoflook, Lurpak boter (mijn favoriet) en verse kruiden gebruikt. Ik vind ongeveer alles lekker wat gerookt is, jullie ook? Om kruidenboter met gerookte knoflook & citroen te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Hieronder geef ik je graag een tip hoe je de kruidenboter in een mooi rondje krijgt, zoals je in restaurants ziet. 

Kruidenboter met gerookte knoflook & citroen

Bereidingstijd:

5 a 10 minuten

Ingrediënten

(2 personen)

 • 1 pak 200 gram gezouten Lurpak boter
 • 1 biologische citroen 
 • 2 gerookte knoflook teentjes (te koop bij de groenteboer of supermarkten)
 • 1 handje vol verse bieslook
 • 1 handje vol krul of platte peterselie

Benodigdheden:

 • handrasp
 • mixer

Bereidingswijze

 1.  Als eerste laat je de roomboter even buiten de koelkast, waardoor het eerder op kamertemperatuur komt, zachter wordt en het makkelijker mengt met de kruiden. Pak de roomboter en snijd in vierkantjes van 2 centimeter bij 2 centimeter in leg een grote bak.
 2. Vervolgens hak je de bieslook, peterselie en gerookte knoflook fijn. Was de biologische citroen en rasp vervolgens de citroen, voeg de (rasp) zest toe aan de roomboter, een eetlepel citroensap en meng het geheel met een vork of een mixer. Het is belangrijk dat je even goed blijft doorroeren dan trekken de smaken er het beste in. 
 3. Breng vervolgens op smaak met wat peper!
  Vergeet niet dat de citrusrasp ook smaak versterkt dus zout heb je (eigenlijk) niet nodig!
 4. Wil je het serveren zoals op de foto? Pak dan wat plasticfolie en leg de kruidenboter in een lange rij er op en wikkel de plasticfolie er omheen en rol zodat het een langwerpige staaf wordt. Zorg ervoor dat de buitenkant dicht zit en leg minimaal een uur in de vriezer. Daarna kan je er met een koksmes (even warm maken), mooie plakken van snijden! 

Serveertip:

lekker bij een mandje stokbrood, of om je vis/vlees in te bakken of te serveren op een mals gebakken biefstuk!
Maak ook eens citrusboter

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?