Koolraab & pompoen met dragon pesto

Altijd leuk als je in de supermarkt een groente tegenkomt, waarbij je denkt wat zal ik hiermee gaan maken? Eens moet de eerste keer zijn. Ik vind koolraab dus blijkbaar super lekker en vooral met het zoete van de pompoen. Omdat een lekker sausje erbij niet mag ontbreken heb ik van dragon en basilicum een pesto gemaakt. Lekker met pecannootjes in plaats van pijnboompitten. Ik denk altijd maar zo, ik kook met wat ik nog in huis of op kantoor heb liggen. Het is duurzaam en je wordt er lekker creatief van! Zie hieronder koolraab & pompoen met dragon pesto.

koolraab met pompoen en dragon pesto

Koolraab met pompoen en dragon pesto

Koken met koolraab

Wat is koolraab eigenlijk? Koolraap is een plant uit de kruisbloemen familie. Het is de wortel van deze plant en het jonge blad wordt ook wel ‘snijmoes’ of ‘snijkool’ genoemd en wordt steeds vaker in Nederland gegeten. Een koolraab is een echte wintergroente en staat vaak in combinatie met pompoen op tafel.

Print

Koolraab & pompoen met dragon pesto

koolraab & pompoen met dragon pesto
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 35 minuten
  • Category: bijgerecht
  • Method: oven
  • Cuisine: Italiaans
Scale

Ingredients

  • 400 gram koolraab in repen
  • 400 gram pompoen in blokjes (ongeveer 2 bij 2 cm)
  • 1 biologische citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • snuf peper en zout

Pesto

  • 100 ml olijfolie
  • 5 verse dragon takjes (gebruik alleen de blaadjes)
  • 10 basilicum blaadjes
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 10 pecannootjes (fijn gehakt)

Benodigdheden

  • staafmixer of vijzel
  • zesteur
  • oven

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (grill stand). Snijd de pompoen en koolraab in gelijke stukken zoals op de afbeelding te zien is. Bak een ovenschaal of een bakplaat met bakpapier er op. Verdeel hier de groente op.
  2. Schenk nu 3 eetlepels olijfolie eroverheen, snuf peper & zout. Gebruik de handrasp om de helft van de citroen zest over de groente te strooien. Leg er een schijf citroen bij.
  3. Hussel alles even en zet voor 30 minuten in de oven.
  4. Maak ondertussen de pesto. Gebruik hiervoor een vijzel of een staafmixer. Pluk de dragon blaadjes en doe dit in een maatbeker. Voeg de basilicum blaadjes toe. Mix tot ze fijn gemalen zijn. Voeg nu de olijfolie, parmezaanse kaas en citroenzest van de overige helft toe. Mix of meng nogmaals. 
  5. Voeg nu de fijngehakte pecannoten toe. Mix of meng nogmaals tot je een lekkere knalgroene pesto hebt gekregen. Voeg als laatste nog een eetlepel citroensap toe. Roer even en de pesto is klaar.
  6. Haal de groente uit de oven als ze gaar zijn. Leg ze op een mooie grote schaal en verdeel de pesto er overheen. Rasp naar smaak nog wat extra parmezaanse kaas over het gerecht. 

Keywords: groente uit de oven, makkelijke recepten, pompoen recepten, gezonde recepten, recepten met citroen

Gezonde recepten voor goede voornemens

Opzoek naar nog meer gezonde recepten met citroen? Klik dan hier! 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?