Kipsaté van kippendij met citroen van de Big green Egg

Dit zijn absoluut onze favoriete sateetjes thuis! Mals kipsaté van kippendij grillen op de Big Green Egg is echt een uitkomst. Man man man wat is dit verslavend lekker, nu we sinds een tijdje weer bezoek mogen ontvangen hebben we deze kippendij saté al meerdere malen gemaakt. De reacties? ”Dit is de allerlekkerste saté ooit”! En zo denken wij er ook over! Het doet mij denken aan mijn tijd in Bali, waar ik oneindig veel sateetjes heb gegeten. Ik ben echt dol op saté met bijvoorbeeld pindasaus, of een andere saus, maar bij deze heb je dat simpelweg niet nodig. Serveer er een frisse salade bij met venkel en komkommer.

Kipsaté van kippendij is de lekkerste saté ooit!
kippendij kipsaté big green egg citroen
Kippendij kipsaté big green egg citroen

Kipsaté van Kippendij

Kippendij vlees is een vetter gedeelte van de kip, in Nederland eten we vooral kipfilet. Wat ook heerlijk is maar snel uitdroogt. Daarom raad ik je ook aan op kipsaté van kippendij te maken. Het vet smelt, wordt krokant en geeft een extra lekkere smaak. Want het is en blijft zo dat lekker vlees vaak gepaard gaat met aanwezigheid van vet.

Print

Kippendij Saté met citroen van de Big green Egg

kipsaté van kippendij de big green egg
  • Author: Jadis Schreuder
  • Prep Time: > 2,5 uur
  • Total Time: 2 uur en 40 minuten
  • Category: vlees kip
  • Method: BBQ
  • Cuisine: Indonesisch
  • Diet: Gluten Free
Scale

Ingredients

  • 500 gram kippendij *haal bij de poelier of slager
  • 2 teentjes knoflook *heel fijn gehakt
  • 1 eetlepel verse gember (zonder schil)* geraspt 
  • 5 eetlepels zoute of zoete ketjap
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • snuf zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel citroensap & citroenzeste van 1 citroen
  • eventueel toevoegen: halve rode/groene/gele peper (heel fijn gesneden en gemengd in de marinade)

Nodig

Instructions

  1. Voordat je gaat koken, leg je de satéprikkers even in bakje met water. Zo voorkom je dat ze minder snel zwart worden.
  2. Snijd als eerste de kippendij in gelijke vierkantje blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
  3. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en zorg dat alle kippendij goed bedekt is onder marinade. 
  4. Dek de kom af en plaats dit minimaal 2,5 uur in de koelkast, mijn voorkeur heeft 24 uur! 
  5. Verhit de Egg / BBQ met gietijzeren rooster naar 180-190 graden, hij mag vrij heet zijn omdat de sateetjes niet heel lang nodig hebben om gaar te worden maar het vet in de kippendij wel krokant moet worden voor een fantastische smaak en structuur! 
  6. Ondertussen rijg je de kippendij aan de spiesen en als de EGG of je BBQ warm genoeg is kan je de sateetjes gaan grillen.

    Let op: de garing van kippendij is belangrijk, sommige stukken zijn wat meer roze dan kipfilet, het is dan wel gaar maar het blijft deze kleur behouden.  

  7. Gebruik de DOT om in 1 van de sateetjes te prikken naar de kern, bij een kern temperatuur van ongeveer 67-72 graden zijn ze perfect. Je kan hiervoor ook een snelle meter gebruiken zoals de Thermapen, die meet zo of je kippendij goed is. 
  8. Draai ze om de paar minuten om en vergeet niet de EGG even dicht te doen, dan worden ze het allerlekkerst! Net voor je ze serveert, want normaal ben ik echt van de sausjes maar daar is hierbij niet nodig!
  9. Pak je handrasp of zesteur nog even om er lekker veel citroenzeste over de kipsaté te verdelen. Dit geeft de sateetjes nog meer smaak! Verdeel er eventueel als laatste nog wat verse kruiden zoals basilicum overheen.
kipsaté van kippendij de big green egg jpg
Kipsaté van kippendij de Big Green Egg

Recepten met citroen

Ben je ook zo gek op recepten met citroen zoals deze kip saté? Sla dan dit recept op in een van je Pinterest borden. Op zoek naar nog meer vlees gerechten op de Big Green Egg / BBQ? Maak dan eens Malse rosbief met citroen van de EGG!

#samenwerking met Thermapen Nederland