Jerk chicken met citroenaardappels op de Big Green egg

De Big Green Egg staat al meer dan een half jaar in mijn tuin en er is nog zó veel dat ik wil gaan maken. Je kan er werkelijk alles mee. Van roken, bakken, grillen & stomen met groente, vis, soep, taart tot een botermals stuk vlees. Ik vind het juist leuk om steeds meer te variëren op de EGG. En telkens als ik nieuwe ‘accesoires’ bij een van de dealers koop, kan ik mijn geluk niet op! De smaak blijft onbetaalbaar lekker en kan makkelijk in elk seizoen! Het is nu lente, de zon laat zich steeds meer zien en ik krijg nog meer zin om te EGGen. Deze keer heb ik Jerk chicken met citroenaardappels & groente gemaakt, waarbij ik de kip caribisch gemarineerd heb in een ‘jerk chicken’ marinade. Geloof me, jij likt vast ook je vingers erbij af! Dit recept is makkelijk om te maken, en trouwens ook leuk om je kinderen hierbij te betrekken. 

Jerk chicken op de Big Green Egg

Een goede vriendin van mij is Trinidees en neemt geregeld deze fantastische marinade mee. Je kan het overigens ook in allerlei varianten kopen in Nederland, zoals in grote supermarkten of toko’s! In deze marinade zit o.a. tijm, peper, piment, kaneel, gember & knoflook. De kip en de citroen aardappeltjes zijn lekker van te voren gemarineerd. En de kleurrijke groenten zoals groene asperges, oranje & gele paprika’s passen er goed bij. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een handige gietijzeren schaal en een kippenhouder, zodat het kippetje rechtop kan blijven staan en dus dat gewenste krokant kippenhuidje krijgt. De aardappels vangen het vet van de kip op en zo worden ze krokant én smaakvol. De groenten leg je de laatste 20 minuten hier weer omheen. Ideaal! 

Print

Jerk chicken met citroenaardappels & groenten Big Green Egg

jerk chicken met citroenaarappels op de big green egg
 • Author: Jadis Schreuder
 • Total Time: 2 uur
 • Category: Big Green Egg / Barbecue
 • Cuisine: Caribisch
Scale

Ingredients

Ingrediënten voor 4-5 personen (of 3-4 volwassenen en 2 kinderen)

 • +/- 1,5 kg kip
 • eventueel toevoegen 2 kippenpoten
 • 1 biologische citroen (sap & zeste) 500 gram groene asperges
 • 34 gekleurde paprika’s
 • 2 eetlepels jerk chicken marinade mix (ongeveer 10 gram)
 • 1 kg aardappels zoals *Frieslanders of andere Zeeuwse aardappels
 • 1 hele knoflookbol
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 theelepels kruidenzout (ongeveer 8 gram)

Benodigdheden

Instructions

 1. Pak de aardappels en schil ze. Was ze even en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
 2. Rasp nu eerst de hele citroen en bewaar dit voor de kip. Snijd vervolgens de citroen doormidden en knijp geheel uit (zonder de pitjes) over de aardappels. Snijd de knoflook bol doormidden en doe met schil en al erbij. Voeg de theelepel kruidenzout toe, hussel even en zet de aardappels (bedekt) minimaal 2 uur van te voren in de koelkast. Zo trekt het citroensap goed in de aardappels en heb je een watertandend lekker effect!
 3. Pak nu een bakje en doe hier een theelepel kruidenzout in, de Jerk chicken marinade, zest van 1 citroen en 1 eetlepel olie. Meng even en doe de hele kip en de kippenpoten in een schaal. Smeer goed in met het kruidenmengsel en zet afgedekt in de koelkast.Ik raad je aan om ook de kip minimaal 2 uur van te voren te marineren, dit kan overigens ook al een dag van te voren.
 1. Verwarm de EGG tot 180 – 200 graden, zet de conveggtor (dit is een oven techniek voor ‘indirect’ langzaam garen) en het rooster er op. Als de EGG warm genoeg pak je de gietijzeren schaal en de kippen standaard.
 2. Pak de kip uit de koelkast en zet hem op de standaard in de gietijzeren schaal. Pak nu ook de aardappeltjes uit de koelkast, giet het water wat uit de aardappels is gekomen (dit komt door het zout) af en verdeel de aardappels rondom de kip. Voeg olie toe en hussel even.
 3. Zet de gietijzeren schaal met de kip en aardappeltjes er in op het rooster, prik de digitale oventhermometer (als je die hebt) in de kippenborst (tot het midden). Sluit de EGG en stel deze thermometer in op 75 – 77 graden.

Heb je geen digitale oventhermometer? Gebruik dan een andere thermometer om na ongeveer 45 – 55 minuten te meten wat de kern temperatuur is van de kip. 

 1. Na ongeveer 1 a 1,5 uur zal de kip een krokant huidje hebben en een mooie garing hebben gekregen, zorg ervoor dat je ongeveer 20 minuten voordat de kip klaar is, je de asperges en paprika’sop het rooster er omheen legt.
 2. Draai ze af en toe, omdat je een conveggtor gebruikt zullen de groenten niet snel te donker worden.
 3. Heeft de kip de juiste garing, een krokant huidje. Zijn de aardappeltjes gaar en hebben de groente een lekkere rooksmaak hebben gekregen. Dan is het tijd om aan tafel te gaan!

Serveertip: super lekker met zelfgemaakte mayonaise en bijvoorbeeld wat appelcompote

#Samenwerking met Big Green Egg