Gorgonzola crostini met citroenjam en cress

Crostini is echt een geweldige Italiaanse uitvinding. Zo lekker en makkelijk te maken. Je kan er ook eindeloos mee variëren. Vooral de combinatie van zuurdesembrood, een Italiaans kaasje en jam is onweerstaanbaar. In Italië zijn crostini’s heel populair, het is lekker krokant en geeft die extra bite aan een gerecht. In het Italiaans betekent crostini ‘dun toastje’ en is het allerlekkerst als het boven houtskool geroosterd wordt. Zie hieronder een van mijn favorieten: gorgonzola crostini met biologische citroenjam.

Crostini’s zie je overigens ook veel in mijn kookboek voorbij komen!

de lekkerste crostini's
Gorgonzola crostini met citroenjam en cress

Gorgonzola crostini met citroenjam

Officieel is een crostini een dun plakje brood dat volgens Italianen bij voorkeur geroosterd wordt boven houtskool. Dit ga ik binnenkort op mijn Big Green Egg proberen! Waarbij het brood met een kwastje, goede olijfolie en fijngewreven Italiaanse kruiden zoals oregano, rozemarijn en heerlijk ruikende salie. Vaak met wat verse knoflook en zeezout. Deze blauwe kaas crostini Deze smaken zie je ook vaak terugkomen op focaccia. Wat je op een crostini smeert of doet, dat kan van alles zijn. In Italië zie je veel crostini’s met tomatensalade, buffel mozzarella, burrata of een tapenade voorbij komen. Een tijd geleden maakte ik ook een geitenkaas met marmelade én paddenstoelen crostini’s. Hemels!

Print

Gorgonzola crostini met citroenjam en cress

Gorgonzola crostini met citroenjam en cress bio jam
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 15 minuten
  • Category: snack
  • Cuisine: Italiaans
  • Diet: Vegetarian
Scale

Ingredients

  • 1/2 zuurdesem stokbrood 
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie 
  • 2 verse salie blaadjes 
  • 150 gram gorgonzola 
  • Maak je eigen biologische citroenjam *Of koop bij Ekoplaza/bio winkel
  • verse cress

Nodig

  • Oven
  • handrasp

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht + grill. Snijd het stokbrood in dunne plakken.
  2. Meng extra vergine olijfolie met de salieblaadjes en een snuf zeezout. Gebruik een kwastje om de stokbrood plakjes mee in te smeren. *de salieblaadjes geven smaak af aan de olijfolie! 
  3. Zet ze voor ongeveer 7-8 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze eruit zodra ze verkleuren en smeer ze rijkelijk in met gorgonzola en verdeel de biologische citroenjam er overheen. 
  4. Strooi als laatste nog wat verse cress en citroenzeste (schil) overheen!

Recepten met citroen

Ben jij ook net zoals ik helemaal weg van recepten met biologische citroen, zoals deze gorgonzola crostini met citroenjam? Sla dan deze afbeelding op in een van je Pinterst borden! Opzoek naar nog meer crostini inspiratie? Maak dan eens crostini met gebakken citroen en makreel!