Gepofte zoete aardappel met citroen, avocado & garnalen

We zijn hier thuis groot fan van zoete aardappel, minimaal eens per week staat er een zoete aardappel gerecht op tafel. Gepofte zoete aardappel is favoriet! Het is makkelijk te maken en goed te combineren met van alles! Een tijd geleden heb ik gepofte zoete aardappel gemaakt met avocado & crème fraîche van de Big Green Egg. Dat kan je met dit recept trouwens ook makkelijk doen! Deze keer heb ik gekozen voor gepofte zoete aardappel met citroen, avocado & Hollandse garnalen mét gerookt zout van Zeeuwsche Zoute. Aanrader! Benieuwd? Doe dan hieronder mee met de winactie.

Een licht & lekker lente-zomer recept
zoete aardappel avocado met hollandse garnaaltjes
Zoete aardappel, citroen, avocado met Hollandse garnaaltjes

Gepofte zoete aardappel

De zoete aardappel of ook wel een bataat genoemd is een plant uit de winde familie. Het bijzondere is dat de zoete aardappel géén familie s van de normale ‘pieper’ die tot de nachtschadefamilie behoort. Zo heeft de zoete aardappel een inuline houdende knol, eigenlijk dus een verdikking van de wortels. Daarom zeggen ze tegen diabetes patienten dat ze beter een zoete aardappel kunnen eten dan een normale aardappel. Deze groente wordt veel gebruikt in de Mexicaanse, Amerikaanse (yam) en Surinaamse keuken. Naar mijn mening gaat het perfect samen met citroen & avocado.

gepofte zoete aardappel met garnaaltjes avocado en citroen
gepofte zoete aardappel met garnaaltjes avocado en citroen
Print

Gepofte zoete aardappel met citroen, avocado & garnalen

  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 1,5 uur
  • Category: Hoofdgerecht of lunch
  • Cuisine: Mexicaans
Scale

Ingredients

  • 2 zoete aardappels
  • 1 biologische citroen
  • 1 rijpe avocado
  • 200 gram Hollandse garnaaltjes (visboer)
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt of crème fraîche
  • snuf gerookt Zeeuwsche zoute of gerookt zout

Nodig

  • oven of Big Green Egg / BBQ
  • handrasp
  • aluminium papier

Instructions

Verwarm de oven of BBQ voor op 200 graden

  1. Als eerste raad ik je aan om de zoete aardappels even te wassen, dep ze droog en snijd 2 plakjes van de citroen af en plak dit tegen de zoete aardappel aan. Wikkel ze in aluminiumfolie en zorg ervoor dat ze goed verpakt zitten. Op deze manier gaan ze dus letterlijk garen in hun eigen sappen.
  2. Zet de zoete aardappels voor minimaal 1 uur in de oven / Big Green Egg / BBQ.
  3. Maak ondertussen de avocado spread (klik hier voor het recept). Meng voor extra fris en romigheid eventueel met de Griekse yoghurt of crème fraîche.
  4. Laat de Hollandse garnaaltjes even uitlekken en besprenkel ze met wat citroensap, peper en een snuf gerookt zout. Wees voorzichtig met de hoeveelheden, liever te weinig zout dan te veel.
  5. Als de zoete aardappels gaar zijn, haal je de aluminiumfolie ervan af, gooi dit weg en pak twee mooie borden. Snijd de zoete aardappel voor 3/4  in en schep een dikke dot van de avocado spread er in, leg hier de Hollandse garnaaltjes op en verdeel als laatste nog wat verse cressjes er overheen.
  6. Strooi als laatste nog een klein beetje van het gerookt zout over je gerecht.

Keywords: recepten met citroen, makkelijke recepten, zoete aardappel, gezonde recepten

Tip: ook heel lekker met nog wat gegrilde mais!

gepofte zoete aardappel met garnaaltjes avocado en citroen en Zeeuwse zoute
Zeeuwsche zoute

Zoete aardappel recepten

Ben je opzoek naar nog meer inspiratie. met bijvoorbeeld zoete aardappel? Maak dan eens Taco’s met Tequila gamba’s, citroen, zoete aardappel, ananas & avocado! Wist je dat zoete aardappel meel heel fijn is om mee te frituren? Je krijgt er namelijk een extra krokant korstje van!

Win een Zeeuwsche Zoute pakket

Om kans te maken op een pakket van Zeeuwsche Zoute vraag ik je mijn social media account & die van Zeeuwsche zoute op Instagram & Facebook te volgen en in een reactie hieronder te laten weten wat je ermee zou willen maken. Extra kans maken? Deel een van deze foto’s in je story!

Pinterest

Vind je dit een lekker recept? Sla dan deze afbeelding op in een van je Pinterest borden!

#Samenwerking met Zeeuwsche Zoute