Tomatensalade met buffelmozzarella, kruim & citroen

Dit zomerse pers recept zie je terug in meerdere magazines, kranten en zelfs online! Supertrots om dit Siciliaanse recept uit mijn kookboek overal tegen te komen. Wanneer ik in Sicilië ben bestel ik heel vaak gerechten met gekleurde tomaten. Het is niet te vergelijken met de tomaten in Nederland. Kleurrijk, vol van smaak en ze ruiken ook nog eens heerlijk. Kappertjes is ook iets wat je veel in de Siciliaanse keuken voorbij ziet komen. Wist je dat ze kappertjes daar bewaren of ook wel ‘conserveren’ genoemd met grof zeezout? Zie hieronder het gekleurde tomatensalade met buffelmozzarella recept.

Siciliaanse tomatensalade met buffelmozzarella, kappertjes kruim & citroen is een zomerse verleiding!

Gekleurde tomatensalade met buffelmozzarella

“Salades met geroosterd brood of crostini: ik ben er dol op. Net als op gekleurde tomaten met verschillende smaken. In Sicilië at ik geregeld groene tot gele vleestomaten, en dan liefst met een lekkere buffelmozzarella (als je eenmaal buffelmozzarella hebt gegeten, wil je geen gewone mozzarella meer). Omdat ik altijd op zoek ben naar verschillende structuren in een gerecht heb ik er lekker kappertjeskruim aan toegevoegd.”

Print

Gekleurde tomatensalade met buffelmozzarella, kappertjes kruim & citroen

tomaten salade met buffelmozzarella, kappertjes kruim & citroen
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 20 minuten
  • Category: salade
  • Method: snijden
  • Cuisine: Italiaans – Siciliaans
  • Diet: Vegetarian
Scale

Ingredients

Ingrediënten van deze gekleurde tomatensalade met buffelmozzarella: 

  • 100 gram panko of fijngemalen geroosterd brood
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie 
  • 1 biologische citroen (sap & zeste)
  • 2 theelepels Herbamare kruidenzout
  • 10 verse basilicumblaadjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • gekleurde tomaten (geel en groen)
  • Coeur de boeuf tomaat (rode vleestomaat met veel smaak)
  • 1 bol buffelmozzarella of burrata (ook erg lekker!)
  • zwarte peper
  • verse cress of tuinkers

Extra nodig: 

Oven, zesteur of rasp, citroenpers. 

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°C grillstand.
  2. Doe de panko (of fijngemalen geroosterd brood) in een ovenschaal. Schenk er 2 el olijfolie overheen, voeg zeste, kruidenzout, basilicum en kappertjes toe. Hussel dit goed door elkaar en zet het mengsel 10 minuten in de oven. 
  3. Snijd de tomaten in dunne horizontale plakken. Pak een mooie saladeschaal en verdeel de gekleurde tomaten zoals op de foto. Leg in het midden de (uitgelekte) buffelmozzarella. 
  4. Meng nu 2 el olijfolie met 1 el citroensap, een snuf kruidenzout en wat zwarte peper. Druppel dit over de salade heen. 
  5. Haal nu het broodkruim uit de oven en meng nogmaals. Verdeel pas bij het uitserveren het broodkruim (hoeveelheid naar smaak) over de salade, dan blijft het krokant. 

Tip: Lekker met een glas rosé of witte wijn (Chardonnay/Viognier), wat geroosterd (zuurdesem) brood of crostini.

Keywords: tomaten salade, recepten met tomaat, recepten met citroen, makkelijke recepten, Siciliaanse recepten

Recepten met citroen

Ben jij net zoals ik helemaal weg van recepten met biologische citroen zoals deze gekleurde tomatensalade met buffelmozzarella? Sla dan ook dit recept op in een van je Pinterest borden!

The Lemon Kitchen Kookboek

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn informatieve kookboek? Naast deze tomatensalade staan er nog veel meer vegetarische gerechten in. Bestel hem dan hier! Wil je verzekerd zijn van een boek uit de 1e druk? Wees er dan snel bij!