Gebakken feta met Neolea, citroen & granaatappel

Er zijn een paar producten waar ik dagelijks gebruik van maak en daar is Neolea olijfolie er één van! Ik gooi deze hemelse olijfolie het liefste over alles heen. Mijn groente, vis en vlees bak ik er ook in. Er wordt wel eens gezegd dat je niet moet bakken in extra vergine olijfolie, maar daar ben ik het niet mee eens. Deze olijfolie is grassig, heeft een licht bittertje, fel groen en is vol van smaak. Zoals jullie weten staat smaak bij The Lemon Kitchen centraal en Bart jan Manten, trotse producent van deze groene verleiding denkt daar het zelfde over. Gebakken feta met Neolea, citroen & granaatappel heb ik geïnspireerd op een van mijn favoriete gerechten uit Griekenland. Waar ik al jaren lang met mijn vriend Ritch te vinden ben. 

Neolea #GETMORETASTE

Ik heb het merk Neolea toevallig leren kennen tijdens De Bijenkorf Rooftop Garden en ik was meteen fan. Ik kreeg toen een cocktail mét extra vergine olijfolie, heerlijk!
Zoals eerder vernoemd staat bij Neolea de smaak centraal, ze zien hun extra vergine olijfolie als een perfecte toevoeging in een mediterraanse levenstijl. Ik ben ook van mening dat je van elke dag een feestje kan maken met lekker eten. Het hoofdkantoor van Neolea zit in het prachtige Griekse eiland Corfu. Tijdens een Skype gesprek kreeg ik een kleine rondleiding en vertelde Bart dat er in Corfu héél veel olijven en citroenbomen staan. Wat mij  buiten de sublieme smaak aanspreekt is de prachtige lichte en frisse vormgeving. 

Organoleptisch profiel

Well balanced fruitiness, bitterness and pungency. Rich aromatic profile with notes of olive leaves, green herbs, freshly cut grass and artichoke.

Gebakken feta met Neolea, citroen & granaatappel

Bereidingstijd: (30 minuten) voor  2 personen 

Ingrediënten

 • 2/3 Eetlepels Extra Vergine Neolea olijfolie
 • 2 bladen filo deeg
 • 1 feta blok
 • 1 biologische citroen
 • 1/2 granaatappel
 • 1 eetlepel honing of agavesiroop

Benodigdheden

 • handrasp
 • ovenschaal
 • oven

Bereidingswijze Gebakken feta met Neolea, citroen & granaatappel

 1. Leg het filo deeg horizontaal neer (2 bladeren op elkaar) en leg daar de feta op en vouw dicht als een cadeautje met de twee flappen naar de onderkant. Smeer even in met wat Neolea olijfolie en leg in de pan voor 2 a 3 minuten tot het een goudbruine kleur heeft gekregen en draai vervolgens even om. 
 2. Als de feta rondom een mooie goudbruine kleur heeft gekregen leg je het pakketje in een ovenschaal en zet voor 20 minuten op 180 graden in de oven (zodat de binnenkant ook zacht wordt).
 3. Rol de granaatappel even over het keukenblad (zo laten de pitjes makkelijker los) en snijd vervolgens de granaatappel verticaal door en tik met de botte kant van het koksmes erop. Op deze manier komen de pitjes los en pluk de rest nog even met de hand. 
 4. Haal de gebakken feta uit de oven en giet hier vervolgens de honing over, schenk de extra vergine olijfolie subtiel over het gerecht en rasp als laatste nog wat citroenrasp over het geheel. Zout toevoeging is absoluut niet nodig (feta is al zout van zichzelf) en eventueel wat peper kan lekker zijn. 
 5. Verdeel als laatste de granaatappel pitjes over het gerecht! Genieten!

Dit hemelse Griekse gerecht is nu klaar om van te genieten! Liever een andere kaas dan feta? Gebruik dan witte kaas of schapenkaas! 

Waar te koop?

Waar kan je deze extra vergine olijfolie kopen? Bij de Bijenkorf en uiteraard online! Klik op deze link naar de Website. Aanrader om als cadeautje voor jezelf of voor een ander te kopen! Ik heb er al een hoop mensen blij mee gemaakt. 

Hebben jullie Neolea ook gespot in mijn Commercial!?

Volg je The Lemon Kitchen al op Social Media?
Klik dan hier voor Facebook!
En klik hier voor Instagram!
Wil je meer gerechten met deze olijfolie? Maak dan eens Salade met Joyn tomaten, halloumi en bloedsinaasappel!

Dit artikel is ontwikkeld in samenwerking met Neolea, maar naar eigen mening geschreven #gesponsord