Carpaccio van gegrilde groenten, burrata, pesto & citroen

Een Italiaans & vegetarisch gerecht wat ik geregeld thuis maak. Een tijd geleden had ik een carpaccio van courgette op en dat heeft me enorm geïnspireerd! Soms eet of proef je iets waar je blij van wordt, dit was zo’n salade! Een paar dagen later ging ik al met dit carpaccio van gegrilde groenten recept aan de slag. De grill smaak van de groenten gaan heel goed samen met het romige van de burrata, het kruidige van de zelfgemaakte pesto en het frisse van de citroen. Zie hieronder het carpaccio met gegrilde groenten recept!

Door het sap (uitlek vocht) van de burrata te mengen met de pesto krijg je een waanzinnige dressing!
vcarpaccio van gegrilde groenten, buffel mozzarella en pesto
carpaccio van gegrilde groenten, buffel mozzarella en pesto

Carpaccio van gegrilde groenten

Eigenlijk is het woord ‘carpaccio’ een Italiaanse benaming voor ‘dun gesneden’. Een trend die erg populair is in Nederland. We kennen allemaal het fijn gesneden rundervlees met pijnboompitten, Parmezaanse kaas en pesto. Maar tegenwoordig kan je ook carpaccio maken van ander vlees, vis en zelfs groenten! Onlangs heb ik een gekleurde tomaten carpaccio salade met buffelmozzarella gemaakt. Ook erg lekker!

Print

Carpaccio van gegrilde groenten, burrata, pesto & citroen

carpaccio vegetarisch met gegrilde groenten burrata en citroen
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 25 minuten
  • Category: salade
  • Method: grillen
  • Cuisine: Italiaans
  • Diet: Vegetarian
Scale

Ingredients

  • 1 burrata of buffelmozzarella bol *let op: bewaar 2 eetlepels (burrata) vocht voor de dressing 
  • 1 gele courgette *of een groene als je die alleen kan vinden
  • 2 paprika’s, kleur naar keuze *groene zijn iets bitterder
  • 2 eetlepels pesto *klik hier voor het basis recept of maak zeekraal pesto
  • 1 biologische citroen
  • verse salie blaadjes
  • snuf peper en salt flakes (maldon zout of zeezout)

Nodig:

  • handrasp of zesteur
  • oven of Big Green Egg/BBQ om de paprika’s te grillen 

Instructions

  1. Verwarm als eerste de oven voor op 190 graden hete lucht + grill (als je dat hebt)
  2. Snijd de courgette in dunne langwerpige plakken en snijd de paprika’s in dunne plakken. Pak een ovenschaal en leg de groenten naast elkaar neer. Besprenkel er een paar olijfolie druppeltjes overheen en wat citroenrasp (zeste). Strooi er wat peper & salt flakes overheen.
  3. Zet de ovenschaal gevuld met groenten voor ongeveer 15 a 20 minute minuten de oven, totdat ze een kleine verkleuring laten zien. Let op: je kan er ook voor kiezen om je BBQ/EGG aan te zetten. Grill de paprika’s dan in zijn geheel en snijd de courgette alsnog in dunne plakken en grill kort. 
  4. Maak ondertussen de pesto, zie hier het basis (of zeekraal pesto) recept. 
  5. Pak een mooie schaal en haal de groenten uit de oven. Verdeel eerst de courgette plakken mooi als een ‘carpaccio’ op het bord en vervolgens de paprika’s, pluk nu de burrata en verdeel over de groenten carpaccio. 
  6. Versier de salade als laatste nog met wat salie blaadjes, citroen krulletjes (gebruik hiervoor je zesteur of handrasp)
  7. Maak als laatste de dressing door de 2 eetlepels burrata (uitlek vocht) sap te mengen met 2 eetlepels pesto, 1 eetlepel citroensap en breng op smaak met eventueel wat zout & peper. 
  8. Verdeel dit nog over de salade en je kan uitserveren!

Keywords: carpaccio, gegrilde groenten, groenten carpaccio, recepten met citroen, gerechten met citroen, vegetariche recepten

Gerechten met citroen

Ben jij net zoal sik helemaal weg van recepten met citroen zoals deze vegetarische carpaccio met citroen? Sla dan deze afbeelding op in een van je Pinterest borden.