Basistips om te koken op een Big Green Egg

“De Big Green Egg staat nu bijna een jaar in de tuin en ik kan je vertellen dat ik niet meer zonder wil. Er gaat werkelijk een nieuwe wereld voor je open. Eerlijk gezegd ben ik altijd al een groot fan geweest van dit groene ei! Tijdens mijn hotelschool, stages bij michelinster restaurants en geregeld uit eten gaan kwam ik er al snel achter dat de Big Green Egg uniek is. Je vraagt je misschien af, maar waarom dan? Hier heb ik eigenlijk een heel simpel antwoord op. De Big Green Egg is een geweldige en verslavend leuke manier van koken, waarbij je een stukje vlees, vis of groente (langzaam) laat garen op je EGG en telkens weer verbaasd bent over de kwaliteit en supermalse smaak. Het is een combinatie van de manier waarop de EGG gebouwd is, van de keramiek dat de warmte weerkaatst, waardoor een luchtstroom ontstaat die ingrediënten en gerechten extra lekker & mals maakt. Geregeld maken mijn vriend en ik een vreugdedansje als er weer een feestmaal op tafel staat. Lees hieronder meer informatie en handige basistips om te koken op een Big Green Egg.”

Koken op een Big Green Egg is altijd een feest!

Wat is een Big Green Egg?

De Big Green Egg is eigenlijk een kamado, de naam die Japanners al meer dan 3.000 jaar geleden gaven aan een traditionele, houtgestookte oven gemaakt van klei. Amerikaanse soldaten ontdekten de kamado rond 1900 en namen hem als souvenir mee naar huis. In de loop der tijd is deze oven doorontwikkeld en geperfectioneerd tot de prachtige Big Green Egg, die we allemaal wel kennen.  Een leuk weetje is dat er veel techniek bij is komen kijken, want zelfs NASA is er met hun keramische technologie bij betrokken geweest. Het grappige is dat mensen zonder een Big Green Egg het zien als een barbecue, maar dan doe je hem tekort!  

Zalm gemarineerd in Limoncello van de Big Green Egg 'The Lemon Kitchen
Workshop bij Big Green Egg met Francesca

Wat maakt een Big Green Egg zo bijzonder?

Ten eerste is het dus niet te vergelijken met een barbecue omdat je er werkelijk op kan koken en kan spelen met de temperatuur. De Big Green Egg kan namelijk van 0 tot maarliefst 350 graden gaan. Is het moeilijk? Nee ik geloof dat iedereen hiermee kan leren koken/spelen. Je moet alleen even weten hoe je ermee om moet gaan en dat je verschillende technieken kan gebruiken, wat het ook zo leuk maakt! Door te roken, bakken, grillen, stomen en langzaam garen en de perfecte luchtcirculatie, kan je, je eten op de gewenste temperatuur gelijkmatig laten garen. Natuurlijk is ‘ie ook een lust voor het oog. 

koken op de big green egg basistipskoken op de big green egg basistips
Koken op de big green egg basistips

Big Green Egg good to knows & musthaves

Ik krijg veel vragen zoals:  welke maat EGG raad je aan? Is de Big Green Egg echt zo anders dan een barbecue? Wat zijn de musthaves? Gebruik je ook hun aanmaakblokjes, accessoires en houtskool? Ten eerste vind ik het natuurlijk superleuk om gezien en benaderd te worden als ambassadeur van dit prachtige merk. Maar ik vind het ook leuk om dit soort vragen uit eigen ervaring te beantwoorden. Het is wel belangrijk dat je een paar basis accessoires van Big Green Egg in huis hebt. Zodat je alle technieken gemakkelijk kan toepassen, mijn favoriet is de convEGGtor. Daar vertel ik je hieronder meer over. 

Basistips om te koken op een Big Green Egg

  1. Neem de tijd om de EGG op temperatuur te krijgen, het aansteken van je Big Green Egg duurt ongeveer 15 minuten, dan is hij op temperatuur.
  2. Vergeet niet om de Big Green Egg de eerste 10 à 15 minuten open te laten staan, zodat de zuurstof erbij kan en je kolen heet worden. Daarna sluit je de EGG.
  3. Bedenk van te voren wat je wilt gaan maken en welke temperaturen daarbij horen. Wil je bijvoorbeeld aardappels langzaam laten poffen, maar hoeven de sateetjes of groenten er maar een paar minuten op? Houd hier dan rekening mee. Denk eraan dat de temperatuur moeilijker is om hoger te krijgen dan lager. 
  4. Als je de Big Green Egg opent, doe dit dan voorzichtig, laat hem eerst even ‘ademen’. 

Musthaves 

Je kan deze musthaves online bestellen en/of bij een lokale dealer bij jou in de buurt kopen. 

  1. De Big Green Egg zelf natuurlijk (Large is aan te raden, omdat alle accessoires daarop passen). 
  2. Een convEGGtor (hier kan je indirect mee koken, op die manier wordt jouw EGG een een oven)
  3. Een gietijzer grill rooster (hier kan je vlees nog lekkerder op bereiden)
  4. Aanmaakblokjes en houtskool (aan te raden van Big Green Egg, deze zijn simpelweg het fijnst om mee te werken)
  5. Siliconen tang is handig om je vis, vlees of groente mee om te draaien.
  6. Thermapen & Digitale Oven Thermometer

Bekijk hun website om alle musthaves te zien.

  1. Grid lifter (om gemakkelijk de roosters mee op te tillen)

Tip: met de citroen (naast je andere sopje) kan je de roosters prima schoonmaken, geurvrij en een frisse geur geven!

Natuurlijk heb je nog veel meer accessoires, maar dit is een mooi starterspakket!

Koken op een Big Green Egg

Met dit buitenkooktoestel kan je bakken, koken, grillen, stoven tot zelfs roken. Eigenlijk kan je het bijna zo gek niet bedenken of je kan het maken op de EGG. Laat bijvoorbeeld een mooi stuk vlees, schaal- & schelpdieren of groente langzaam garen. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook soep, stoofvlees, taart, brood of andere gerechten hier op kan maken? En je kan er zelfs pizza op bakken! Big Green Egg staat net zoals The Lemon Kitchen voor kwaliteit van leven. Dagelijks een feestmaal op tafel zetten hoort daar bij. 

Het hele jaar door EGG’en 

Het leuke aan de EGG is dat hij  geschikt is voor het hele jaar. Je kan binnen een gerecht koken, maar buiten je vis, vlees of groenten langzaam laten garen, zonder de hele tijd (vooral in de winter) erbij te blijven staan. . De Big Green Egg doet zijn werk. Ook in het najaar of de winter kun je er prachtige gerechten op bereiden.Eigenlijk kan je EGG’en dus het hele jaar rond. Denk bijvoorbeeld aan stoofvlees of een lekkere tomatensoep, dat is toch juist genieten in het najaar? In Amerika is het buiten koken gedurende het jaar trouwens heel normaal. 

Eten is emotie

Als ik er in de tuin mee aan de slag ga (minimaal eens per week), ervaar ik dit als een moment voor mezelf. Ik geniet van elke minuut en van de herkenbare geur. Onze bovenburen vinden het trouwens ook heerlijk ruiken! Eten is emotie en vaak verbonden aan herinneringen. Zo heb ik  al veel lekkere recepten voor vrienden, familie en mijn vriend op de Big Green Egg gemaakt. Zoals de Zalm gemarineerd in Limoncello, mais met citroen en kruidenboter, gepofte Zeeuwse aardappels met avocado spread, of wat dacht je van een jerk chicken met krokante huid en citroen aardappels? Binnenkort komen er nog veel meer lekkere lente & zomer recepten op mijn  website. 

Laat een reactie achter

Heb je een van mijn recepten gemaakt of ben je blij met deze tips? Laat het in een reactie hieronder weten, dat vinden we leuk! 

#Samenwerking met Big Green Egg

Print

Basistips om te koken op een Big Green Egg

koken op de big green egg basistipskoken op de big green egg basistips
  • Author: Jadis Schreuder

PINTEREST AFBEELDING

Ben je actief op Pinterest? Pin dan deze afbeelding in een van je boren.