Avocado toast met ei & citroen

Als ik de vraag krijg wat mijn favoriete lunch gerecht is? Dan kom ik al snel uit bij mijn (verslavende) avocado spread op een zuurdesem toast met een perfect eitje en citroen. Met een ‘perfect eitje’ bedoel ik dat het eiwit gestold is en het eigeel nog heerlijk zacht is. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Als ik brood eet dan is het wel een ‘must’ dat het zuurdesem is. Als je dat eenmaal op hebt wil je geen ander brood meer toch!? Zie hieronder avocado toast met ei & citroen recept. Lekker met een snuf gerookt zout. Laat je weten als je het ook gemaakt hebt?

Avocado op zuurdesembrood met ei en citroen is mijn favoriete lunchgerecht!
avocado toast met ei en citroen_
avocado toast met ei en citroen

Avocado toast met ei

Zoals je wellicht al is opgevallen is de avocado naast de biologische citroen niet weg te denken uit mijn keuken. Het is een super veelzijdig ingrediënt! Daarnaast is het koken van een perfect ei ook helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen simpelweg weten; hoelang, met hoeveel water en met óf zonder deksel. Ik zal jullie in het recept hieronder een tip geven hoe ik ten aller tijden een ‘perfect eitje’ kook.

Print

Avocado toast met ei & citroen

avocado toast met ei en citroen recept
 • Author: Jadis Schreuder
 • Total Time: 20 minuten
 • Category: lunch
 • Cuisine: Frans
 • Diet: Vegetarian
Scale

Ingredients

 • Klik hier voor het avocado spread recept
 • 2 grote plakken zuurdesem brood 
 • 2 medium eieren
 • 1/2 biologische citroen
 • verse kruiden zoals kervel, bieslook, basilicum en/of tuinkers 
 • snuf salt flakes of gerookt zout

Instructions

 1. Rooster als eerste het zuurdesem brood of als het net afgebakken is snijd ze dan in twee lekkere dikke plakken.
 2. Zet een steelpannetje (het liefste een kookpan met een deksel)  op middelhoog vuur. Vul de pan met ongeveer 2 a 3 vingers water. Als het water kookt leg je de 2 medium grote eieren erin, doe de deksel er op en zet de timer op 7 minuten. Op deze manier gebruik je de ‘stoom’ techniek waardoor het eiwit sneller stolt en het eigeel wat zachter blijft. Liever ook het eigeel wat harder? Zet dan de timer op 8 minuten. 
 3. Maak vervolgens het avocado spread recept en smeer de zuurdesem toast rijkelijk er mee in. Als de eieren klaar zijn pel je ze en leg je ze in hun geheel op de met avocado spread ingesmeerde toast. Snijd net voor het serveren een klein sneetje in het ei en strooi er nog wat salt flakes en citroenzeste (schil) overheen.
 4. Voor de liefhebber wat verse cress of andere kruiden. 

Keywords: lunch gerechten, avocado toast, avocado recepten,

Recepten met citroen

Ben jij net zoals ik helemaal gek op recepten met citroen, zoals deze avocado op zuurdesembrood? Sla dan dit recept op in een van je Pinterest borden. Op zoek naar variatie? Maak dan bijvoorbeeld eens: