Artisjok spread met citroen & kruidenzout

Weer een lekker & gezonde groenten spread met Herbamare Kruidenzout. De vorige keer heb ik een heerlijke broccoli spread online gezet. Eigenlijk is het maken van groenten spreads heel makkelijk je moet alleen per groente bekijken wat de beste bereidingswijze is. Bij artisjokken is het belangrijk dat je het lang genoeg kookt, daarnaast dat je alleen het binnenste (ook wel het hart) genoemd op eet. De rest is vrij dradig en niet eetbaar. Ben je ook benieuwd naar deze Italiaanse artisjok spread met citroen? Zie hieronder het recept.

Italiaanse artisjok spread met citroen

Artisjok spread

Wat is artisjok eigenlijk voor een groente, en is het eigenlijk wel een groentesoort? Artisjokken zijn namelijk de bloemknoppen van een distel. Deze groen-paarse bloemknoppen bestaan uit vele kleine blaadjes die als een prachtige plant om een bloembodem zijn gevouwen. Eigenijk is alleen het artisjok hart eetbaar, de rest is vooral mooi om naar te kijken. Sommige mensen bijten de onderkant van de artisjok blaadjes af, of dopen het in bijvoorbeeld citroensap met olijfolie. Door deze Italiaanse combinatie ben ik op deze artisjok spread gekomen.

Print

Artisjok spread met citroen

artisjok spread met citroen
 • Author: Jadis Schreuder
Scale

Ingredients

 • 3 artisjokken * vers of 1 blikje artisjok harten
 • sap & zeste van een 1/2 citroen
 • 5 blaadjes verse basilicum
 • 1 theelepel Herbamare Kruidenzout
 • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

*wil je het wat romiger? Roer er dan 1-2 eetlepels yoghurt of geitenyoghurt doorheen

Instructions

 1. Snijd de onderkant van de verse artisjokken af en zet een pannetje met water en een theelepel kruidenzout op middelhoog vuur.
 2. Kook de artisjokken voor 30 – 45 minuten. Dit hangt af van de grootte van de artisjokken.
 3. Als ze gaar zijn, giet je het water af. Laat ze even uitdampen en trek dan de bladeren er zo veel mogelijk af tot dat je bij het zachte witte hart komt.
 4. Pak de staafmixer en doe de artisjok harten in een bak, doe hier de basilicum blaadjes, olijfolie, citroensap- & zeste bij. Mix totdat je een mooie spread hebt gekregen.
 5. Breng op smaak met nog wat Herbamare Kruidenzout en versgemalen peper.

  Lekker op spelt crackers & bijvoorbeeld zuurdesembrood, maar ook als dip!

Groenten spreads

Ben je op zoek naar meer groenten spreads, maak dan bijvoorbeeld eens doperwten spread of wortel spread met citroen en kruidenzout.

#Samenwerking met A.Vogel Herbamare Kruidenzout