Angry chicken met zoet-zure komkommer

CHINESE SAUZEN

Misschien heb je het al voorbij zien komen op Social Media, ik was namelijk woensdag 6 juni bij het Lee Kum Kee event in de smulweb kookcollege. Je kent ze wel, die heerlijke authentieke Chinese sauzen die waarschijnlijk in je koelkast staan. Misschien vraag je je af waar gebruik je ze nou precies voor? Tijdens het event was chefkok Danny Jansen, bekend van 24-Kitchen, aanwezig en begeleidde de BBQ workshop. In het artikel vertel ik je meer over dit merk en fantastische sauzen. Verder heb ik om jullie te inspireren een pittig recept toegevoegd met een fris-zoete twist: Angry chicken met zoet-zure komkommer. Angry what? Ja, dit gerecht is voor échte liefhebbers van pittig eten!

Lee Kum Kee

Nadat alle bloggers/foodlovers binnen waren werd het event officieel in het Engels geopend door Lee Kum Kee zelf. We kregen een heel interessante presentatie over dit bekende bedrijf, wat momenteel op 5 plekken wereldwijd productiebedrijven heeft. Waaronder in Hongkong, Amerika en China. Lee Kum Kee staat vooral bekend om ’s werelds best verkochte oestersausmerk. Je herkent het zwarte flesje aan de mooie vrouw die op het etiket staat. Dit etiket is in de afgelopen 130 jaar drie keer veranderd en blijft een plaatje! De premium Oestersaus en de plek waar het vandaan komt is en blijft onbekend. Er zijn op dit moment 200 verschillende Lee Kum Kee Chinese sauzen op de markt en ze worden al in 100 landen wereldwijd verkocht. Dit merk staat voor kwaliteit en smaak, net zoals The Lemon Kitchen.

BBQ event in het Smulweb cooking college

Na de introductie van Lee Kum Kee zelf, nam Danny Jansen het over. Hij vertelde dat hij voor dit event meerdere BBQ recepten had ontwikkeld en heel enthousiast was om dit met ons te delen. We hadden een kleine proeverij die qua smaak intensiteit oplopend was en heel variërend in smaak. Een fijne sfeer en was het erg gezellig! Aan het einde van het event hebben we aan een lang gedekte tafel, genoten van alle hemelse Lee Kum Kee creaties. Zie hieronder een cartoon filmpje, waarin je ziet hoe belangrijk kwaliteit is voor dit merk.

Mijn favoriete Lee Kum Kee sauzen

Tijdens de BBQ zijn we aan de slag gegaan met allerlei sauzen. Mijn drie favoriete  sauzen van dit Chinese merk zijn de Lee Kum Kee Hoisin Saus (serveer ik standaard bij springrolls), Lee Kum Kee Chiu Chow Chili Olie en de zoet-frisse Lee Kum Kee Sauce Pruimensaus. Hieronder in het recept heb ik vervolgens gebruik gemaakt van een paar sauzen!
Lee kum kee

Angry chicken met zoet-zure komkommer

Bereidingstijd: 35 minuten
(+ 30 minuten marineren)
2 a 3 personen

Ingrediënten

 • 500 gram kipfilet (biologisch)
 • 4 eetlepels Lee Kum Kee Pruimensaus
 • 2 eetlepels Lee Kum Kee Chili Knoflooksaus
 • theelepel Lee Kum Kee Chiu Chow Chili Olie (gaat bij de komkommer)
 • biologische citroen (rasp & sap)
 • komkommer (in dunne langwerpige slierten)
 • 2 rode uien (in dunne ringen gesneden)
 • witte sesam zaadjes

Benodigdheden

 • BBQ of Grillpan
 • Stokjes
 • Kaasschaaf of dunschiller

Bereidingswijze

 • Snijd als eerste de kip in dunne reepjes en maak zo nodig schoon. Meng nu de Lee Kum Kee Chiu Chow Chili Olie met de Lee Kum Kee Chili Knoflooksaus en een eetlepel Lee Kum Kee Pruimensaus, meng het geheel goed. Zorg er vervolgens voor dat de gehele kip goed bedekt is met de marinade en zet voor minimaal een half uur (afgedekt) in de koelkast.
 • Was daarna de komkommer en gebruik vervolgens de kaasschaaf om lange dunne plakken te schaven van de komkommer.

Dressing

 1. Maak nu de dressing voor de zoet-zure komkommer, door de zoete saus te mengen met citroenrasp, citroensap, theelepel Lee Kum Kee Chiu Chow Chili Olie en wat ui. Breng daarna met wat peper en zout op smaak.
 2. Nu de kip gemarineerd is zet je de BBQ aan of de grillpan en zorg je ervoor dat ze gaar en lekker krokant worden.  Door de marinade blijft daarna de kip sappig en heerlijk sticky! Vergeet ze vervolgens niet even om te draaien om geheel goudbruin te worden en een pittige-karamel smaak te krijgen.

Serveertip:

Ga net zoals op de angry chicken foto, voor de traditionele Chinese manier en gebruik stokjes bij het eten!

Waar haal je deze Lee Kum Kee sauzen?

Waarschijnlijk heb je er al een of twee in je koelkast staan en anders haal je ze bij de grotere supermarkten of Aziatische toko’s.

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest? Gek op Aziatisch? Maak dan eens Salade met Zalm en dressing!