Aardappels en chorizo uit de oven met aioli & citroen

Een typisch Spaans gerecht met een fris tintje van biologische citroen! Het frisse van deze citrusvrucht past goed bij het intense én zoute van de chorizo en de aardappeltjes en het vette van de aioli. Als ik aan de Spaanse keuken denk dan komt er als eerste chorizo, aardappeltjes en gerookte paprika poeder naar boven. Uiteraard staat de Spaanse keuken ook bekend om haar geweldige Paella’s en andere gerechten, maar de basis van de Spaanse keuken is gerookte paprika poeder, knoflook en citroen. Zie hieronder mijn quilty pleasure: aardappels en chorizo uit de oven (of BBQ/EGG) met aioli & citroen.

Verwen jezelf met dit Spaanse gerecht vol smaak. Guilty Pleasure!
chorizo aardappeltjes met aioli citroen

Aardappels en chorizo

Van origine zijn patatas bravas, gebakken aardappeltjes met een tomatensaus geserveerd met zelfgemaakte aioli. Ik heb hier mijn eigen variatie op bedacht! Aardappels en chorizo gaan erg goed samen, zeker als ze uit de oven komen. Het is heel erg makkelijk om te maken en dit gerecht geeft een mooie weerspiegeling van de onweerstaanbare Spaanse keuken.

Print

Aardappels en chorizo uit de oven met aioli & citroen

aardappeltjes met chorizo uit de oven met aioli en citroen
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 25 minuten
  • Category: guilty pleasure
  • Method: oven
  • Cuisine: Spaans
Scale

Ingredients

voor 2 personen

  • 3 grote aardappelen *Frieslanders van de markt zijn het lekkerst!
  • 200 gram chorizo *soms vind je chorizo worstjes, chipolata zijn ook lekker
  • verse peterselie of andere verse kruiden 
  • zonnebloem olie
  • 1 biologische citroen
  • maak zelf aioli *bekijk hier het recept
  • snuf peper en zout
  • 1/2 eetlepel gerookte paprikapoeder

Nodig

  • oven of Big Green Egg/BBQ!
  • handrasp
  • ovenschaal/gietijzeren schaal

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht + grill (als je die hebt)
  2. Snijd de aardappels in kleine en gelijke partjes en leg in de ovenschaal, druppel hier wat olijfolie overheen, snuf zout, 1 eetlepel citroensap en hussel door elkaar. Leg dan de chorizo worstjes in de ovenschaal erbij. 
  3. Zet het gerecht voor ongeveer 20 minuten in de oven, in de chorizo worstjes zit veel vet dus het is lekker als je na 10 minuten even alles door elkaar heen schept, zodat de aardappel partjes ook de smaak overnemen.
  4. Maak ondertussen zelf de aioli, heb je nou echt geen tijd. Meng dan mayonaise met wat fijngehakte knoflook. Voor de dip liefhebbers meng dan wat gerookte paprika poeder door de aioli. 
  5. Serveer alles op een mooie grote schaal, leg er wat verse citroen bij en strooi als laatste nog wat verse peterselie over het gerecht. 

Keywords: Spaans gerecht, Spaanse recepten, quilty pleasure, gerechten met citroen, recepten met citroen

Citroen recepten

Ben jij net zoals ik helemaal weg van recepten/gerechten met citroen, zoals deze patatas bravas met chorizo? Met deze zomerse temperaturen raad ik je wel aan om een lekkere salade erbij te serveren: